Geïnduceerde dipool

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 180

Ge

ER bestaat een "eigenschap": en geïnduceerde dipool verdwijnt als het uitwendig veld gereduceerd wordt tot nul.

De verklaring is? Als Veld = 0, dan is er ook geen inductie meer? Of heeft dit er niets mee te maken?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.591

Re: Ge

Ikzou het woord""inductie"" willen vervangen door""elektrische polarisatie""

neem als voorbeeld een vlakke plaatcondensator.

Als je daar een gelijkspanningsbron op aansluit van +6 Volt, dan zal er een potentiaalverschil ontstaan tussen de positieve plaat en de negatieve plaat van + 6 Volt . Ook ontstaat er een homogeen elektrisch veld tussen de platen van de condensator.

Zolang er maar lucht tussen de platen zit ( of vacuum) , dan is er niets aan de hand en treedt geen elektrische polarisatie op.

Plaatsen we echter een dielektricum tussen de platen van de condensator , en gaan we ervanuit dat het dielektricum opgebouwd is uit atomen, dan zullen deze atomen zich als elektrisch dipolen gaan gedragen. Dit komt door de werking van het homogene veld tussen de platen. Dit homogene veld gaat als het ware door het dielektricum heen.

Als we nu het spanningsverschil tussen de platen van de condensator weer nul maken, dan valt het uitwendige homogene elektrische veld weg. De atomen van het dielektricum worden nu weer elektrisch neutraal. Eerst was zo''n atoom een elektrische dipool, maar nu niet meer.

Re: Ge

Ik zou zeggen, als een dipool geinduceerd is betekent het dat er geleiding (van electronen) is opgetreden van de ene kant naar de andere, onder invloed van een extern veld. Als dat veld wegvalt, blijf je dus zitten met twee geladen delen waartussen op grond van het bovenstaande geleiding mogelijk is. Die ladingen gaan elkaar dan, via diezelfde verbinding waardoor de dipool kon ontstaan, opheffen.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.591

Re: Ge

Volgens mij is het zo dat in een dielektricum geen geleiding van elektronen optreedt.

In het voorbeeld van een vlakke plaatcondensator ontstaan wel aan beide oppervlakken v.h. dielektricum oppervlaktepolarisatieladingen.

Maar het volume vh dielektricum zelf blijft elektrisch neutraal.

Reageer