Springen naar inhoud

Natuurkunde en roeien


 • Log in om te kunnen reageren

#1

anouk en amber

  anouk en amber


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 november 2010 - 22:45

Beste wetenschappers,

Zoals jullie wellicht wel weten moet er aan het eind van de middelbare school een profielwerkstuk gemaakt worden. Omdat we allebei redelijk goed in natuurkunde zijn en we het vooral een erg leuk vak vinden, wilden we natuurkunde als vak nemen. Toen zijn we onze hobby's afgegaan en kwamen we erop uit dat er bij het roeien veel natuurkunde komt kijken. Ons onderwerp is geworden: Roeien & Natuurkunde "De perfecte haal".
Om te beginnen wilden we het rendement van de mens berekenen om later te kunnen kijken door welke veranderingen het rendement toeneemt.
Het probleem is nu dat we niet helemaal weten hoe we dit moeten aanpakken. Wij dachten dat we het rendement tijdens het roeien kunnen berekenen door eerst op een roeimachine te roeien. Deze meet de 500 meter tijd, het aantal halen per minuut, de totale afstand, de totale tijd, W/s, het aantal verbranden kcal en een grafiek van een haal waarop te zien is hoeveel energie je afgeeft in een haal (hierin kun je verschillende spiergroepen afleiden).
Daarna willen we in 'de bak' (een betonnen boot met twee zwembaden ernaast) roeien en meten hoeveel kracht we afgeven.
Als dit gelukt is kunnen we het rendement berekenen door Enuttig te delen door Etotaal en dit te vermenigvuldigen met 100%.

Ons probleem is nu alleen dat we het berekenen van de energie bij het roeien in de bak niet weten hoe we dit kunnen meten. We hebben we eens op school de zwaartekracht gemeten met een veerurnster, maar of dat ook hiervoor te gebruiken is?

Waar we het ook niet over eens waren is of er een rendement moet berekent worden zoals hierboven, de spierkracht en de voorwaartse kracht. Of de energie die de spieren gebruiken (ATP) en de energie die ze afgeven.

Graag zouden we van u willen weten of het meten van de kracht bij het roeien met een veerurnster moet of iets anders en of we wel op de goede weg bezig zijn. Mocht u een ander idee van aanpak of berekenen of iets dergelijks hebben dan horen we het graag!

xxx Anouk & Amber

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 07 november 2010 - 08:21

Ja hoor, met een veerunster kun je gewoon meten welke kracht je op het water uitoefent. Het moet wel een flinke unster zijn want ik denk dat de kracht behoorlijk groot is. Er zijn zelfs meerdere manieren waarop je je proef kan doen.

De eerste is de unster aan de punt van de boot vastmaken en proberen weg te roeien. Ik zou dat doen met een touw van een meter of drie, de unster aan een paal op de wal, het touw tussen unster en boot, en een persoon op de wal af laten lezen. Het touw is ervoor omdat je boot behoorlijke afwijkingen gaat maken (blijft niet recht) en omdat je niet te dicht bij de kade moet zitten omdat daar te weinig water is.

De tweede is via een unster roeien. Je trekt aan een unster die trekt aan de spaan. Je hebt dan een hulppersoon nodig die de spaan recht houdt. Natuurlijk ga je zo hard mogelijk trekken, dus die kracht kun je ook wel op een andere manier meten. Maar er is een verschil tussen stil houden en bewegen.

Bij beide proeven krijg je te maken met gemiddelden. Je kunt niet constant met dezelfde kracht trekken. Ik denk dat je daar iets mee moet doen.

Als je dat hebt opgelost kun je gaan kijken of de kracht die je hebt uitgeoefend ook in het water terecht is gekomen. Dus of beide proeven met elkaar overeenstemmen.

Een heel ander punt is het rendement. Je moet kijken hoe je dat definieert. Ga niet met de mens aan de gang want dan moet je zuurstof en voeding gaan meten en dat gaat veel te ver. Misschien komt er uit de bovengenoemde proeven een duidelijk verschil. De energie die je op de spaan uitoefent is jouw spierkracht maal de afgelegde weg van je hand. (maal twee handen). De energie die de boot omzet in het water is de kracht die je bij de eerste proef kreeg maal de snelheid als je daadwerkelijk op volle kracht vaart. Is dat gelijk?

Er zijn nog vele proefjes maar ga eerst eens wat proberen. Succes,

#3

mcs51mc

  mcs51mc


 • >250 berichten
 • 470 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 november 2010 - 08:46

Je zou ook in het scharnierpunt van de spaan het koppel kunnen gaan meten met een koppelopnemer zoals deze.
Voordeel is dat je een stabiele constructie behoud waardoor er véél minder spreiding op je metingen zal zijn. PC mee de boot in en laat het systeem maar meten terwijl je roeit ;)
Nadeel is de financiële kant van de zaak ;)
Misschien hebben ze op school wel een koppelopnemer, ga eens op zoek... ...

#4

anouk en amber

  anouk en amber


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 november 2010 - 19:23

Hoi!

En bedankt voor de antwoorden bessie en mcs51mc! :)
Alleen hadden we nog wat vraagjes. Op school hebben we niet echt iets van meetapparatuur dus is er misschien iets mogelijk om op een eenvoudige, het liefst ook goedkope manier aan resultaten te komen? Want bijvoorbeeld met die unster weten we niet hoe we daar zo 123 aan moeten komen. En welke krachtmaat zou deze dan ongeveer moeten hebben. ;)

Als iemand nog ideetjes heeft dan stellen we dit zeer op prijs ;)

Groetjes Anouk en Amber! :)

Veranderd door anouk en amber, 08 november 2010 - 19:25


#5


 • Gast

Geplaatst op 09 november 2010 - 15:51

Heb je een katrol?
Neem een gewicht van 15 of 20 Kg. Laat het gewicht rusten op de weegschaal. Stel de weegschaal op nul. Ga roeien. Lees de kracht af. Let wel op de stand van de katrol, die wil scheef gaan hangen. Het beste werkt een vaste ophanging. Of neem een katrol met aan onder- en bovenzijde een haak, dan hangt hij ook goed stabiel.

naamloos.GIF

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures