Springen naar inhoud

- - - - -

‘hanny’s voorwerp’ is uitgedoofd zwart gat.


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 november 2010 - 10:43

Geplaatste afbeelding

Twee jaar geleden ontdekte de Heerlense onderwijzeres Hanny van Arkel een merkwaardig groen object op een van de vele plaatjes van het zogeheten Galaxy Zoo-project. Tot nog toe was onduidelijk wat 'Hanny's Voorwerp' nu precies moest voorstellen.
Een nieuwe studie bevestigt dat Hanny's Voorwerp een grote gaswolk in de ruimte is, die tot gloeien is gebracht door de straling van een relatief nabije quasar - een sterrenstelsel met een superzwaar zwart gat in zijn kern. Doorgaans produceren quasars enorme hoeveelheden energie, maar in dit geval lijkt het om een uitgeput exemplaar te gaan. De straling die hij uitzond vervolgt echter nog gewoon zijn weg door de ruimte en kan onderweg gaswolken doen oplichten.

Lees meer ... Allesoversterrenkunde

Lees meer ... Yale University
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 november 2010 - 10:18

‘Hanny’s Voorwerp’ is uitgedoofd zwart gat.
Geplaatste afbeelding
Twee jaar lang was Hanny’s Voorwerp een raadsel voor astronomen. De Nederlandse onderwijzeres en amateurastronome Hanny van Arkel ontdekte de mysterieuze groene klodder bij het doorzoeken van de Galaxy Zoo, een openbare database van foto’s van verre sterrenstelsels.

Vervolgonderzoek maakte duidelijk dat Hanny’s Voorwerp geen vlek op de foto of ander artefact was, maar wel degelijk een object op dezelfde afstand als het nabijgelegen sterrenstelsel. Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers (waaronder Van Arkel zelf) komen nu in het vakblad Astrophysical Journal Letters met een sluitende verklaring voor het fenomeen.

....

Lees verder: http://educatie.ntr....mp;item=3003759

Bron: Hoe?Zo! Wetenschap

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures