Springen naar inhoud

Min energie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Sybrand

  Sybrand


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 november 2010 - 19:16

is t een natuurwet dat ieder proces plaats vindt met het min daarvoor nodige energie.
bv het verplaatsen v e gasbel naar de oppervlakte v een vloeistof kolom zal volgens de kortste weg plaats vinden.
echter t blykt dat de gasbel zich zigzaggende naar de oppervlakte begeeft.
als dat het pad is met t min aan energie wat ontbreekt dan aan informatie om tocht te kunnen zeggen dat t de zuinigste weg is?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 24 november 2010 - 16:56

Zou je aub. die vr. afk. weg kunnen laten?
Een luchtbel op weg naar de oppervlakte zoekt niet naar de weg met de minste energie, zijn beweging wordt bepaald door de krachten die erop werken. In stromende vloeistoffen kunnen turbulenties zorgen voor niet-stationaire bewegingen, waardoor een bel heen en weer wordt bewogen.
Let wel, dit gebeurt alleen in vloeistoffen die erg makkelijk bewegen, ofwel niet-stroperige vloeistoffen. Daar wordt het getal van Reynolds gemakkelijk zo laag, dat turbulentie optreedt. In stroperige vloeistoffen blijft de toestand laminair en stijgt de bel loodrecht omhoog.

#3

epistimi

  epistimi


 • >25 berichten
 • 30 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 januari 2011 - 09:09

Elk systeem streeft naar minimale potentiŽle energie. De aanwezigheid van een potentieel energieveld is te wijten aan aanwezige krachten (zwaartekracht in dit geval). De bel is lichter dan een zelfde volume vloeistof. Op een gegeven hoogte heeft dit volume vloeistof daarom een grotere potentiŽle energie dan de bel. Indien nu de bel naar boven gaat, neemt de potentiŽle energie ervan inderdaad toe (blijkbaar tegen de stelling dat alles naar minimale potentiŽle energie streeft), maar op datzelfde moment neemt een zelfde volume vloeistof de plaats in waar daarvoor de bel zat, waardoor de potentiŽle energie van dit volume vloeistof daalt. Gezien deze afname in potentiŽle energie groter is dan de toename in potentiŽle energie, is er een netto afname in potentiŽle energie. Dit is dus ook een bevestiging van de wet dat een systeem streeft naar minimale potentiŽle energie.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures