Springen naar inhoud

- - - - -

Donkere energie gespot


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 november 2010 - 14:35

Donkere energie gespot

Tweelingsterrenstelsels lijken in het verre heelal dichter bij elkaar te staan dan in onze omgeving. Waarschijnlijk vervormt donkere energie de ruimte.
Je zou verwachten dat de uitdij´ng van het heelal sinds de Oerknal steeds trager gaat, omdat alle materie in het heelal elkaar aantrekt middels de zwaartekracht. De ontdekking, in 1995, dat de uitdij´ng juist versnelt, maakte de hypothese nodig van een mysterieuze 'donkere energie' die de ruimte vult, en die voor een soort negatieve zwaartekracht zorgt.

In Nature tonen twee Franse astronomen, Christian Marinoni en Adeline Buzzi1 aan, dat de hoeveelheid donkere energie in het heelal is af te meten aan verre tweelingsterrenstels. Zij gebruikten archiefdata om honderden sterrenstelsels op miljarden lichtjaren afstand te identificeren die met z'n tweeŰn om een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien, zonder naaste buren. Hun onderlinge afstand - in graden aan de hemel ľ is direct te meten, hun afstand tot de aarde volgt uit de gemeten roodverschuiving van het licht dat ze uitzenden.

...

Lees verder: http://noorderlicht....richt/44221128/

Bron: Noorderlicht VPRO

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures