Grondwater ontwikkelingsland

Moderators: jkien, Xilvo

Berichten: 3

Grondwater ontwikkelingsland

Beste mensen,

Nou ben ik al lange tijd met het idee aan het worstelen om ergens in een ontwikkelingsland

een waterput aan te leggen daar er grote behoefte is naar water en ze daar gewoonweg niet over beschikken. Samen met andere vrienden ben ik dit idee aan het uitwerken.

Naar mijn inziens kan ik op dit forum veel leren en kan iedereen mij adviseren of zijn/haar mening geven.

De dat grootste vraag waar wij nu tegenaan lopen is welke apparatuur en machines hier geschikt voor zijn? En welke opties er zijn aangaande het gebruik van deze apparatuur (Huren of kopen?)

Met belangstelling wachtend op jullie reacties, verblijf ik

Met vriendelijke Groet

Gebruikersavatar
Berichten: 3.112

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Er moet hoe dan ook een voldoend diepe put gegraven worden die kan worden afgesloten door een deksel om verdamping tegen te gaan. Het water kan worden opgepompt met een schroef van Archimedes. Die kan door een windmolen worden aangedreven..

Berichten: 3

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Het proces van boren dan wel oppompen is een latere en tevens een iets makkelijkere stadium.

Eerst moet er gekeken worden of het boren wel zin heeft. We moeten weten of we wel water treffen als we gaan boren, aangezien dat een duur proces is.

Maar wat zijn de mogelijkheden om te kijken of er water is in de grond, hoe diep het water zit en of we zeker weten dat we water krijgen voor het boren?? Welke apparatuur hebben we nodig etc.

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 320

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Goed initiatief!!!

Zelf heb ik een jaar of 12 geleden meegewerkt aan een project om waterputten te voorzien in de sub-Sahel landen. Uiteindelijk zijn het er net iets meer dan 20 geworden. Een paar ideeën:
  • Waar is water? - Je mag er in Afrika van uitgaan dat waar mensen sinds enige tijd wonen er ook water in de buurt is/was. Door veranderende omstandigheden kan het zijn dat het water niet meer gemakkelijk bereikbaar is. Dat is een mogelijk een ideale plaats om een waterput te voorzien. Op andere plaatsen is het hopeloos en is relocatie meer aangewezen. Ook als westerlingen moeten we daarin pragmatisch zijn: soms breng je het water naar de mensen, soms breng je de mensen naar het water...
  • Technologie - Wij gingen ervan uit dat de minst technische oplossing de langste levensverwachting zou hebben. Hiermee bedoel ik dat we een aantal technische aspecten wilden vermijden: elektriciteit, onderhoud, gebruiksaanwijzing, kost vervanging, lokale beschikbaarheid onderdelen,... Die redenering is gebaseerd op jarenlange Afrika-ervaring. Uiteindelijk zijn we gegaan voor dit soort pomp.
  • Initiële kostprijs - Met het beschikbaar budget wil je een maximaal aantal putten bouwen (mag ik hopen). Daarom vermijdt je best "moeilijke" oplossingen zoals boringen omdat het materieel niet ter plaatse beschikbaar is. Boren was voor ons onmogelijk en zelfs voor een eenvoudige pomp konden wij ginder geen producent vinden. Transport van hier naar ginder was echt een belangrijke kostenfactor. Uiteindelijk was de kostprijs in 1998 2000euro per pomp.
Geef maar een schreeuw als je meer vragen hebt.
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...

help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...

http://www.wetenschapsforum.nl/index.ph ... opic=59270

Berichten: 389

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Ik zou om te beginnen eerst eens willen weten waar je concreet iets van plan bent? Het is bijvoorbeeld vrij moeilijk om midden in de woestijn grondwater te gaan zoeken. Het zit dan zodanig diep dat je hoogtechnologisch materiaal nodig hebt om het 1. te boren, 2. op te voeren en 3. je hebt dan doorgaans niet voldoende electriciteit ter beschikking. Een zonnepaneel volstaat bvb. niet.

Alles staat of valt eigenlijk met de geologie van het gebied waar je iets wil beginnen. Als dit gekend is, dan kunnen we verder spreken.

Grondwater zoeken die je trouwens het best met behulp van een geoloog met geofysische methodes. De methode die direct in mij opkomt, is meting van de electrische resistiviteit van de grond. Hiermee meet je de weerstand van de grond tussen 2 electroden waar je spanning op aanbrengt. Je vergroot de afstand stelselmatig zodanig dat de spanning een grotere afstand moet overbruggen en daarbij de kans krijgt om doorheen diepere lagen te vloeien. Bij daling van de weerstand ten opzichte van wat je verwacht na correctie van de vergrotende afstand, weet je dat je in iets beter geleidend zit, bv. water. Dit noemt men een sondering op basis van resistiviteit. Iets meer achtergrond staat bv. hier http://www.verbeke-geotech.com/nl/studiewe...risch-onderzoek.

De methode op zich kan met huis tuin en keukenmateriaal gedaan worden. Je hebt enkele stabiele electroden nodig (opdat de grond niet zou redox reageren met je elektrode) dat je kan knutselen met wat koper, een dikke kurk, water en kopersulfaat, enkele tientallen meters stroomkabel, een generator of batterij, een spanningsmeter en je bent vertrokken. Je moet alleen nog weten hoe de resultaten interpreteren. Op zich niet zo moeilijk, maar het vergt wel enige berekeningen.

Een holletje boren met een peilbuis is natuurlijk ook nog een oplossing, maar als je een holletje kan boren met een peilbuis op redelijke diepte, dan kan je er gerust van zijn dat de bevolking zichzelf wel van water heeft kunnen voorzien...

Berichten: 3

Re: Grondwater ontwikkelingsland

At Comarc: En was het project goed afgerond?

Ik heb precies hetzelfde in gedachte, ook ik wil alle technische aspecten vermijden daar dit later voor veel problemen gaat zorgen. De lokale bevolking heeft hier absoluut geen kaas van gegeten dus op het moment dat er iets misgaat en zij daaraan gaan zitten ben je verder van huis.

Ik sta op het punt een aantal waterbedrijven te benaderen met het verzoek mij te hlpen met dit project.

Mocht ik hier geen groenlicht krijgen ben ik op mijn eigen bronnen/kapitaal aangewezen. Maar ik ga door

"no matter what"!. Derhalve wil ik dat de kosten marginaal zijn.

Boren (om een put te slaan) is in mijn case essentieel, want er is gewoonweg geen water beschikbaar. Ik ben bezig met het onderzoeken van de opties met betrekking tot lokaal boren. Eenmaal geboord, is het vanzelfsprekend om er een zwengelpomp te plaatsen. Jouw pomp ziet er stevig en goed uit, maar de prijs is iets te (2000 euro). Wat zijn verder de voordelen van deze pomp ten opzichte van andere pompen?

At Kalkoen: Afgelopen zomer heb ik een bezoekje gebracht aan mijn vriend in pakistan. Stad: chakwal Provincie: Punjab om precies te zijn. En de omstandigheden daar zijn erbarmelijk, om het maar eufemistisch uit te drukken. Nadien heb ik besloten om hier mijn handen uit de mouwen te steken, teneinde hen een beter bestaan te bieden.

De geologie van het gebied is voor mij echter onduidelijk. Ik weet dan ook niet hoe ik dit het beste in kaart kan brengen en bij wie ik moet zijn. Lokaal? Of gaat dat ook via Nederlandse instanties?

De methode van "electrische resistiviteit van de grond" klink veelbelovend en makkelijk uit te voeren. Mocht ik deze methode willen gebruiken, dan ga ik dit wel met professioneel materiaal doen ipv huis- tuin- en keukenmateriaal. Om valide en consistente voorspelling t ekunnen doen naar water.

Zijn er ook andere methodes, waarmee jij bekend bent?

En beiden bedankt! Stel jullie hulp zeer op prijs

Berichten: 389

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Stauffemberg schreef:Mocht ik deze methode willen gebruiken, dan ga ik dit wel met professioneel materiaal doen ipv huis- tuin- en keukenmateriaal. Om valide en consistente voorspelling t ekunnen doen naar water.

Zijn er ook andere methodes, waarmee jij bekend bent?
Er zijn diverse geofysische methodes. Resistiviteit is het gemakkelijkste omdat dit met vrij eenvoudig materiaal kan - en als een prijs van 2000 euro voor een pomp je al te duur is, dan houdt het hier ook bij op. Het huis-tuin en keukengereedschap is in feite ook wat professionelen durven gebruiken. Je kan natuurlijk ook strings kopen die automatisch profileren, maar dit is specialistenwerk en duur (daar kom je niet met 2000 euro). Zonder hulp geoloog of ervaren gebruiker ben je dan nergens. Over georadar of spreken we dan nog niet. Zeker aan mobilisatiekosten van zulke teams ben je al een hoop geld kwijt.

En ja, als het water niet te diep zit, is een simpele handboring een optie.

De geologie achterhalen doe je het best door opzoekingen in universitaire bibliotheken, musea over natuurwetenschappen of internet. Hiervoor heb je alweer iemand nodig met ervaring in de hydrogeologie die weet wat hij moet zoeken.

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 320

Re: Grondwater ontwikkelingsland

En was het project goed afgerond?
Vijf jaar later waren alle pompen nog in gebruik wat naar Afrikaanse normen fenomenaal is. Wij zijn dus tevreden.
Eenmaal geboord, is het vanzelfsprekend om er een zwengelpomp te plaatsen. Jouw pomp ziet er stevig en goed uit, maar de prijs is iets te (2000 euro).
Ik heb me slecht uitgedrukt: het budget was €2000 per volledig geïnstalleerde put.
Wat zijn verder de voordelen van deze pomp ten opzichte van andere pompen?
Stevig, onderhoudsvrij, geen euh... afneembare onderdelen. :-)
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...

help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...

http://www.wetenschapsforum.nl/index.ph ... opic=59270

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 320

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Ik merk net nog dat je dit project in Pakistan wil uitvoeren. De Afridev pomp (zoals op de foto) is daar lokaal in productie: zie linkje.

Kijk ook eens naar de manual van de pomp. Daar staat ook wat informatie in over wat nodig is aan materiaal en hoe een plaats te kiezen.

Tenslotte nog een link voor lifewater.ca waar heel wat nuttige informatie is terug te vinden.

Succes met je initiatief!!!!!!!!!!!!!!
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...

help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...

http://www.wetenschapsforum.nl/index.ph ... opic=59270

Berichten: 389

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Kijk ook eens naar de manual van de pomp. Daar staat ook wat informatie in over wat nodig is aan materiaal en hoe een plaats te kiezen.
Best wel eens interessante informatie over hoe je zonder toestellen toch een eind komt. Ik had niet gedacht dat het mogelijk is, maar kijk, we leren bij ;) Ik vind het een knap systeem om water 45 meter hoog op te voeren zonder elektriciteit.

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 320

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Best wel eens interessante informatie over hoe je zonder toestellen toch een eind komt. Ik had niet gedacht dat het mogelijk is, maar kijk, we leren bij ;) Ik vind het een knap systeem om water 45 meter hoog op te voeren zonder elektriciteit.
We leven om te leren!!!

Ik begrijp en respecteer jouw achtergrond. Alleen is het niet altijd en overal mogelijk om (hoog-)technologische oplossingen toe te passen.

Ook nog deze net gevonden.
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...

help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...

http://www.wetenschapsforum.nl/index.ph ... opic=59270

Berichten: 130

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Best wel eens interessante informatie over hoe je zonder toestellen toch een eind komt. Ik had niet gedacht dat het mogelijk is, maar kijk, we leren bij ;) Ik vind het een knap systeem om water 45 meter hoog op te voeren zonder elektriciteit.
De systemen die hier steeds beschreven zijn, Zijn pompen die door middel van membraam of ballen werken, die in een huis op en neer worden bewogen.

Nadeel van deze pompen is, dat bewegende delen zich minstens 35 meter diep moeten bevinden, daar er anders niets valt te pompen al is er water aanwezig.



Daardoor is de prijs van zo'n installatie noch vrij hoog.

Er is een manier om met bewegende delen uitsluitend aan de oppervlakte een installatie te bouwen. Nadeel hiervan is dat er dieper geboord dient te worden. Tweede nadeel is dat er genoeg toestroom moet zijn omdat er geen gebruik van vacuüm wordt gemaakt.

Stel er is water aanwezig op een diepte van 40 meter dan moet er minimaal 60 meter geboord worden om deze techniek te kunnen toepassen.

Het systeem wordt wel toegepast in de zandwinning, als men niet al te veel bodem beschadiging wil veroorzaken.

Indien u interesse heeft zal ik het systeem verder uitzoeken, let hierbij wel op of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Boven aan de oppervlakte word een blaasbalg geplaatst die met de hand bedient kan worden. deze blaast via een leiding lucht door een norsel onder in de boorbijp. Daardoor gaat door de stijgende luchtbellen ook water mee naar boven mits de onderdruk niet te laag wordt. In dat geval kan gebruik gemaakt worden van een dubbele boorpijp waarbij de buitenste dienst doet als water(druk)buffer.

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 320

Re: Grondwater ontwikkelingsland

holland schreef:De systemen die hier steeds beschreven zijn, Zijn pompen die door middel van membraam of ballen werken, die in een huis op en neer worden bewogen.

Nadeel van deze pompen is, dat bewegende delen zich minstens 35 meter diep moeten bevinden, daar er anders niets valt te pompen al is er water aanwezig.
Volgens mij is die minimale diepte van 35m niet correct. De diepte van de pomp is vooral afhankelijk van het dynamische waterniveau; dat is het niveau van het water tijdens het (constant) pompen. Het dynamische waterniveau is dan weer sterk afhankelijk van de soort ondergrond en dus de toestroom. De modulaire opbouw van deze pomp laat toe om de diepte gemakkelijk aan te passen aan de omstandigheden.

Ik ben zeker geïnteresseerd in andere oplossingen!!
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...

help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...

http://www.wetenschapsforum.nl/index.ph ... opic=59270

Gebruikersavatar
Lorentziaan
Berichten: 320

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Ik ben geïnteresseerd in de voortgang. :-)

Ik ga binnenkort naar India voor een gelijkaardig project.

@holland - graag meer informatie over de technologie die jij beschreef...
Wil je eindelijk die dure computer aan het werk zetten...

help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...

http://www.wetenschapsforum.nl/index.ph ... opic=59270

Berichten: 2

Re: Grondwater ontwikkelingsland

Dag Stauffemberg,

wat heb je inmiddels al bereikt met je idee/project waterputten slaan in Afrika?

Wat heb je geprobeerd?

Heb je bedrijven aangeschreven/gebeld of een kostenplaatje?

Ik heb het idee (zonder dat ik dit wist...) vorige week naar het AD gestuurd en het is geplaatst!

Dit betekend dat bij een oplage van 500.000 kranten er best wel eens meegeleefd kan worden.

Tevens heb ik met de krant een afspraak dat wanneer het project van de grond komt, zij geinteresseerd zijn in het vervolg...

Misschien is het een idee jouw & mijn kennis te bundelen?

Reageer