Springen naar inhoud

Putcorrosie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

JanKlaas

  JanKlaas


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 november 2010 - 20:22

Hallo Allemaal,

In een leiding met een diameter van een meter wordt zeewater verpompt met 8 m/s en een vacuum van 0,8 bar. De leiding kan worden afgesloten met een schuifafsluiter. Deze schuifafsluiter wordt bediend met een hydraulische cylinder. De schuif is van edeler RVS en de cilinder is ook van een iets onedeler RVS maar bedekt met een chromen laag voor de smering.

Wanneer de schuifafsluiter is gesloten dan staat de cilinder in het zeewater. Wanneer de schuifafsluiter is geopend dan steekt er nog een klein stukje van de cylinder uit.

Na een aantal jaar ontstaat er putcorrosie op de cylinder. De cylinder is geisoleerd van het afsluiterhuis en staat op zichzelf met het mes.

Kan er putcorrosie ontstaan doordat er door het stromende water een zwerfstroom ontstaat die niet weg kan en vonkt bij de cylinder richting het huis.

Is het mogelijk dat er putcorrosie ontstaat door statische electriciteit die wordt opgewekt bij het sluiten en openen van de schuifsluiter? Doordat er vacuum aan de zuigzijde van de pomp is en er een groot drukverschil ontstaat voor en achter het mes waardoor er veel wervellingen ontstaan en hogere stroomsnelheden, veel elektronen wisselingen.

Is het mogelijk dat er putcorrosie ontstaat (versneld) omdat de cylinder geisoleerd is van de schuifafsluiter (dus niet geaard) en de zwerfstroom niet weg kan.

Alvast bedankt,

Groetjes Jan Klaas.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

  hzeil


 • >1k berichten
 • 1379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2010 - 15:17

Bij een combinatie van RVS en zouthoudend water is er altijd kans op putvormige aantasting. Dat komt omdat de beschermende passieve laag op het RVS, bestaande uit chroom(III)oxyde, aangetast wordt door de chlorideionen.
Zwerfstromen zijn niet de oorzaak van deze aantasting. Zwerfstromen kunnen niet geblokkeerd worden en zich ergens gaan ophopen. Zij vormen een apart probleem.
De oorzaak van pitting in RVS is batteryvorming met de bodem van de put als anode. Vandaar dat de bodem van de put heel diep kan worden aangestast.
Het overige passieve oppervlak van het RVS is daarbij kathode. waaraan opgeloste zuurstof wordt gereduceerd.
Tijdens het pittingproces hebben we dus een heel kleine anode met een grote stroomdichtheid en een grote kathode ( bijna het gehele staaloppervlak) met een heel lage stroomdichtheid.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures