Ik heb een aantal vragen over het absorptiespectrum van spinazie!
Ik heb zelf de kleurstoffen door middel van extractie en kolomchromatografie uit spinazie gehaald,
en heb vervolgens van elke fractie een spectrogram gemaakt. Ik heb ze in de bijlage toegevoegd
Ik heb toen geprobeerd om aan de hand van dit spectrum de kleurstof te bepalen die in elke fractie zit.
Spinazie:
fractie 1: (geel) --> Luteïne?
fractie 2: (groen) --> chlorofyl a
fractie 3: (geel) --> luteïne ?
fractie 4: (groen) --> chlorofyl b
Ik twijfel echter alleen enorm over luteïne. Ik heb op internet gelezen dat dit veel in spinazie voorkomt, maar overal staat een andere golflengte waarbij deze kleurstof maximaal absorbeerd. De één zegt 421 de ander 445 en weer een ander 474. Kan iemand misschien aan de hand van de in de bijlage toegevoegde spectra bepalen welke kleurstof in fractie 1 en 3?
Dan heb ik nog een vraag. Naast spinazie heb ik ook de kleurstoffen uit andere voedingsmiddelen gehaald, maar wat blijkt deze bevatten allemaal maar één 'echte piek'. De kleurstoffen in spinazie bevatten echter 2 pieken. Hoe kan dit? Bij alle fracties zit er namelijk nog een piek rond de 660 nm. Waar heeft dit mee te maken?
Ik hoop dat iemand me kan helpen!
Absorptiespectrum van de kleurstoffen uit spinazie
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 213
Absorptiespectrum van de kleurstoffen uit spinazie
- Bijlagen
-
- spinazie_absorptie.doc
- (354.5 KiB) 462 keer gedownload