Springen naar inhoud

- - - - -

Schoner varen met high-tech schepen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2010 - 18:28

Schoner varen met high-tech schepen

Hybride auto’s kennen we inmiddels wel, maar ook op zee is hybride op komst. Er zijn steeds meer boten te vinden die niet meer (alleen) afhankelijk zijn van brandstofmotoren. Goed plan, want de lucht kan wel wat frísse lucht gebruiken…

Het begon allemaal met een schone boot: er is weinig vervuilends aan een 17e-eeuws galjoen. Maar ja, toen wilden we steeds meer goederen steeds sneller naar de andere kant van de wereld krijgen en kwam er de stoomboot. Niet veel later volgde het motorschip, aangedreven door een dieselmotor. En inmiddels varen nu zo’n 50.000 van zulke vrachtschepen over onze zeeën. Maar of dit nou goed nieuws is?

Schoon?
Aan de ene kant lijkt er niets mis met vrachtvervoer over zee: gezien de hoeveelheid goederen die de grote schepen vervoeren, zijn ze relatief schoon op het gebied van CO2-uitstoot. Ze transporteren namelijk veel goederen per keer en zijn daarom per vervoerde kilo schoner uit.

Er is echter ook een keerzijde. Zo gebruikt een 5000-ton motorschip per dag 70 vaten olie, zo’n 10.000 liter. En dat is hele vieze olie, omdat de brandstof aan veel minder eisen hoeft te voldoen dan die van onze auto’s. De uitstoot is daarom erg schadelijk; Fred Pearce (consultant bij New Scientist en auteur van verschillende boeken over het klimaat) stelt dat er jaarlijks 64.000 mensen sterven door de uitlaatgassen van de scheepvaart. Met name de uitstoot van zwavel ligt erg hoog. De zestien grootste schepen zorgen bij elkaar voor meer zwavel in de lucht dan alle auto’s op deze wereld samen!

...

Lees verder: http://www.kennislin...gh-tech-schepen

Bron: Kennislink

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures