Springen naar inhoud

- - - - -

Heeft de mens een eigendomsinstinct?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 december 2010 - 10:42

Toen de reiziger Ibn Batutta in de veertiende eeuw langs de Wolga reisde was hij getuige van een opmerkelijke handelswijze. Handelaren lieten hun spullen op een bepaalde plek achter en verlieten het gebied. Kopers legden waardevol bont daar vervolgens te ruil naast. Ook zij lieten het bont onbewaakt achter. Dit proces herhaalde zich totdat één van de twee partijen de spullen van de ander meenam. Zij handelden zonder elkaar te zien of zonder bang te zijn voor diefstal. Hoe kan dat? Zou de mens van nature eigendom respecteren?
Handel wordt doorgaans begrepen als de uitwisseling van goederen. Maar een uitwisseling van goederen alleen is onvoldoende; ook de eigendomsrechten moeten worden uitgewisseld zodat het verkregen goed niet alleen in jouw bezit is, maar je ook rechtmatig toebehoort. Economen gaan ervan uit dat het respecteren van eigendomsrechten door wetgevers, politie en rechters moet worden afgedwongen. Maar klopt deze aanname wel?


Lees meer ... Kennislink

Wetenschappelijke publicatie: Anouar El Haji, Voluntary enforcement of moral property rights in economic exchange: an experimental study
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures