Springen naar inhoud

Warmtestraling van speksteen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Stove

  Stove


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 december 2010 - 14:22

Geachte,

stel je hebt een warmtebron, bv. houtkachel, waaromheen een mantel in speksteen is geplaatst.
Wanneer de haard gestookt wordt met een constante warmtebelasting, zal de temperatuur van de spekstenen mantel stijgen tot een bepaalde stabiele temperatuur wordt bereikt. Als men op gegeven ogenblik stopt met stoken, zal de de spekstenen mantel als warmtebuffer optreden, en nog geruime tijd warmte afgeven aan de omgeving.
Proefondervindelijk kan dit gemakkelijk worden vastgesteld. Maar nu zou ik dit ook willen vervatten in formules.
De warmteinput in de steen mag constant worden verondersteld. Vervolgens geleiding doorheen de speksteen en dan afgifte door convectie en straling aan de omgeving. Het feit dat steentemperatuur uitvlakt na verloop van tijd, wordt veroorzaakt door evenwicht tussen warmteafgifte aan omgeving en warmtetoevoer?
Wie kan me helpen bij het opzetten van een formule hiervoor?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 12 december 2010 - 19:38

Het feit dat steentemperatuur uitvlakt na verloop van tijd, wordt veroorzaakt door evenwicht tussen warmteafgifte aan omgeving en warmtetoevoer?

Ja.

Wie kan me helpen bij het opzetten van een formule hiervoor?

Daar is niet één simpel oplosbare formule voor. De steentemperatuur is alleen iteratief of door trial-and-error te bepalen.

Je kunt de benodigde theorie lezen in hoofdstukken 8 en 10 van dit boek en je kunt met de zoekfunctie van dit forum zoeken naar natuurlijke convectie en straling om vertrouwd te raken met het onderwerp.
Hydrogen economy is a Hype.

#3

robertus58a

  robertus58a


 • >100 berichten
 • 211 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2010 - 16:47

Ja.Daar is niet één simpel oplosbare formule voor.


Dit is correct.Je kan echter wel een redelijk inzicht kunnen krijgen door de kachel en de kamer op een zeer eenvoudig te modelleren (kachel en wanden met massa, soortelijke warmte) mbv van de warmte balans en een vereenvoudigde warmteoverdracht. De resulterende differentiaalvergelijkingen (meest eenvoudige en lineair) kunnen (bij simpele processen) analytisch opgelost worden. Practisch gesproken wordt deze oplossing al snel complex (zelfs bij simpele modellen). Een eenvoudigere oplossing is de differentiaalvergelijkingen te simuleren. Hierbij kan je dan een indruk krijgen hoe de temperatuur van de kachel wand, muur en de lucht in de kamer veranderen indien de externe factoren, zoals de buiten temperatuur en de hoeveelheid warmte die aan de kachel wordt toegevoerd veranderen. Of de simulatie realistisch is hangt oa. af van de warmteoverdracht (die je eventueel wel zou kunnen benaderen uit de stationaire meetwaarden)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures