Springen naar inhoud

Correlatie, zegt dat ook iets over de verschillen?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

matthijs0

    matthijs0


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 december 2010 - 14:13

Hallo,

Als je een groep personen zou hebben waarbij je het IQ op 10 jarige en op 60 jarige leeftijd zou meten, dan kan je dat met correlatie doen. Dat zegt dan iets over hoe goed het IQ behouden blijft (intra persoon/individu), maar zegt dat ook iets over inter persoon/individu? Met andere woorden: blijven de verschillen tussen individuen (relatieve verschil) min of meer constant bij hoge correlaties?

Volgens mij wel want zodra de twee reeksen niet meer beide oplopend (of in negative zin) wordt de correlatie minder (bij de covarantie leidt het combineren van een positief verschil t.o.v. het eigen gemiddelde van de ene reeks met een negatief verschil t.o.v. het eigen gemiddelde van de andere tot afname van de correlatie). Ik doel hier op pearson correlatie, maar als je naar spearman rangcorrelatie kijkt zegt dat ook iets over rang dat weer te vertalen is voor pearson (als ondersteuning voor mijn redenatie dat het ook iets over de verschillen/rang zegt).

Alvast bedankt,

Veranderd door matthijs0, 18 december 2010 - 14:19


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures