Springen naar inhoud

Hematogene maligniteiten: stamceldefect?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

PhilipVoets

  PhilipVoets


 • >25 berichten
 • 61 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 december 2010 - 20:31

Hallo,

Bij leukemie is sprake van een stamceldefect, waardoor ongebreidelde proliferatie en een differentiatieblok optreedt, wat het sterk verhoogde aantal onrijpe cellen verklaart. Bij multipel myeloom en lymfomen krijg ik echter niet gevonden of hier sprake is van een stamceldefect. Ik krijg, bij multipel myeloom bijvoorbeeld, wel eens het idee dat het de plasmacellen zelf zijn die gemuteerd raken en delen. Ik dacht echter dat een uitgedifferentieerde cel, als bijv. een plasmacel, het vermogen tot deling verliest of wordt dit vermogen geheractiveerd door de maligne transformatie? Tegelijkertijd is de monoklonaliteit van de M-prote´nen wel een argument voor plasmaceldeling.

Iemand suggesties?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JWvdVeer

  JWvdVeer


 • >1k berichten
 • 1114 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 december 2010 - 22:35

Multipel myeloom, ofwel ziekte van Kahler (meer klinische term) wordt inderdaad gekarakteriseerd door een sterk verhoogde fractie van M-prote´nen. Het is een maligniteit van specifiek de plasmacellen (ofwel, specifieke vorm van B-lymfocyten). Het lijkt me inderdaad een maligniteit van de plasmacellen zelf en niet van de stamcellen.
Voor de verschillende ge´dentificeerde afwijkingen, zie: http://www.cmwp.nl/~...MM27nov2010.pdf.

#3

PhilipVoets

  PhilipVoets


 • >25 berichten
 • 61 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 december 2010 - 00:15

Bedankt voor de reactie! Misschien kan iemand anders nog wat meer licht op de zaak werpen?

De crux van het probleem is het volgende: bij multipel myeloom is een enorme productie van een specifiek immunoglobuline (of delen ervan). Dat houdt dus een MONOklonale proliferatie in van plasmacellen. De VDJ-recombinatie vindt plaats tijdens de differentiatie van progenitorcel tot B-cel en dus kan enkel van een monoklonale proliferatie sprake zijn, als die proliferatie na de VDJ-recombinatie optreedt. Zou dat immers niet het geval zijn en proliferatie optreden in voorlopercellen waar nog geen VDJ-recombinatie opgetreden is, dan zou een enorme immunoglobulineproductie wel mogelijk zijn, maar dan zouden die (VDJ-recombinatie is een kansproces) nooit allemaal exact hetzelfde zijn (lees: niet monoklonaal). Dit argument pleit voor proliferatie van de plasmacel zelf (post-recombinatie).

Tegelijkertijd heb ik me laten vertellen dat uitgedifferentieerde cellen, zoals plasmacellen, het vermogen tot deling verliezen en enkel in aantal toenemen doordat een progenitorcel/stamcel deelt en vervolgens de hieruit geproduceerde cel verder uitrijpt tot plasmacel. Dit pleit - vreemd genoeg - weer voor het zoeken van de fout op het niveau van een vroeger stadium in de hematopoŰse.

Iemand die deze tegenstrijdigheid kan ontmantelen?

#4

PhilipVoets

  PhilipVoets


 • >25 berichten
 • 61 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 januari 2011 - 15:26

Niemand? ;)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures