Springen naar inhoud

- - - - -

Stap vooruit in mechanisme om stikstof voor gewassen te binden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 december 2010 - 12:27

Geplaatste afbeelding

Het mechanisme waarmee sommige planten stikstof uit de lucht binden is een stap verder ontrafeld. Onderzoekers zijn een opmerkelijke overeenkomst op het spoor tussen de wijze waarop de bijzondere plant Parasponia via Rhizobium bacteriŽn stikstof bindt en de manier waarop bijna alle planten via schimmels voedingsstoffen uitwisselen. Hun onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van een milieuvriendelijk alternatief voor de energievergende productie van stikstof kunstmest.
Parasponia is een opmerkelijke plant. De op het oog onopvallende tropische boom uit Nieuw-Guinea verstaat de kunst om samen met Rhizobium stikstof uit de lucht te binden, een competentie die tot de ontdekking van de plant in 1973 alleen aan vlinderbloemige planten zoals soya, erwt bonen, acacia's en klaver werd toegeschreven. Voor een efficiŽnte stikstofvastlegging heeft Parasponia, net als de vlinderbloemigen, een 'contract' gesloten met Rhizobium bacteriŽn. Dit behelst dat zij elkaar bij hun groei niet afweren met agressieve stoffen maar elkaar zelfs van voedingsstoffen voorzien. Symbiose noemen biologen dit verschijnsel.

Lees meer ... Wangeningen Universiteit
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures