Springen naar inhoud

- - - - -

Wet van vraag en aanbod geldt in dagelijks leven van apen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 december 2010 - 12:45

Geplaatste afbeelding

Apen handelen volgens de wet van vraag en aanbod. Ze weten dat een product of diens (bijvoorbeeld voedsel of het aanraken van een baby aapje) meer kost naarmate deze schaarser is. En ze betalen er (gemeten in vlooitijd) dan meer voor. Dat blijkt uit onderzoek van groepen in het wild levende apen in Ivoorkust en Zuid-Afrika. Het is het eerste onderzoek dat aantoont dat apen zelfcontrole in samenwerking kunnen opbrengen.
Het onderzoek werd gedaan op basis van de biologische markttheorie (BMT), die stelt dat ook in het dierenrijk het handelen bepaald wordt door de wet van vraag en aanbod en andere economische principes, en dat coöperatief (altruïstisch) handelen mede daardoor verklaard kan worden.
In de natuurlijke omgeving van de apen (roetmangabey en groene meerkat) observeerde de onderzoeker jarenlang hun vrije én voor wetenschappelijk doeleinden gecontroleerde gedrag. Een van de onderdelen van het experimentele onderzoek betrof het leveren van een bak met voedsel die alleen geopend kon worden door één vrouwtjes meerkat van lage rang. Haar waarde als sociale partner in de groep steeg aanzienlijk toen de andere apen merkten dat zijzelf niet bij het voedsel konden komen. In een tweede fase van het experiment kreeg een tweede vrouwtje, ook laag in de hiërarchie, de kans om tegelijk een tweede bak met voedsel te openen. Dit doorbrak het monopolie van de eerste ‘voedselproducent’ en verving het door een duopolie.

Lees meer ... Universiteit van Tilburg
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures