Springen naar inhoud

Vuurwerk sterretje: helderheid en kleur


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3406 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 december 2010 - 15:17

Kindervuurwerk op de laatste dag van het jaar. Omdat ik benieuwd was of de helderheid van een brandend 'sterretje' ongeveer gelijk is aan die van een gloeidraad (in een 60 W lamp) en die van de zon heb ik die objecten bekeken door een eclipsbril. Het brandende sterretje was het donkerst, en de zon het helderst. Dat klopt met de temperaturen volgens google: sterretje 1000 K, gloeidraad 3000 K, zon 6300 K.

Vervolgens naar de kleur gekeken, weer door de eclipsbril. Het brandende sterretje en zijn vonken zijn lichtoranje, vergeleken met de gloeidraad van de lamp. Volgens het onderstaande diagram uit wikipedia zou de kleur van een sterretje van 1000 K eigenlijk rood moeten zijn.

 

PlanckianLocus.png

 

Met een zakspectroscoop is er een heldere gele emissielijn te zien bovenop het warmtestralingsspectrum, vermoedelijk van een natriumzout. Misschien verschuift die gele lijn de effectieve kleur van rood naar lichtoranje.

 

sterretje_spectrum.jpg

 

 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3406 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 maart 2017 - 21:55

Met de zakspectroscoop nu eens het spectrum bekeken van ander kindervuurwerk, een witte en een rode bengaalse lucifer. De witte brandt zoals een vonkend sterretje, en vertoont hetzelfde spectrum:
bengaalselucifer_wit1.jpg

De rode bengaalse lucifer geeft het volgende spectrum:
bengaalselucifer_spectrum1.jpg
 
Vuurwerk kan rood gekleurd worden door calcium en strontium.(1) Valt uit het spectrum af te leiden welke stof aan de rode bengaalse lucifer zijn vlamkleur geeft? Ter vergelijking hieronder de echte emissiespectra van calcium en strontium. Hoewel de vlam rood is lijkt de groene spectraallijn van de lucifer het meest geschikt voor de identificatie, die wijst erop dat het calcium is. Maar voor de rest is de gelijkenis van de spectra niet erg overtuigend.
Alkali.jpg
(bron: wikimedia commons)

 

Tenslotte met een tralie (300 lijnen per mm) gekeken naar het spectrum van de wegvliegende vonken van de witte bengaalse lucifer. De foto laat zien dat de vonken geen gele spectraallijn vertonen, blijkbaar nemen de vonken dat natriumzout (of wat het ook is)  niet mee.

gele.lijn.bij.witte.lucifer.png

Foto door tralie. Links het directe beeld (=nulde orde spectrum), rechts het eerste orde spectrum.

 

 


#3

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6230 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 maart 2017 - 23:30

Ziet er inderdaad niet zo overtuigend uit.

Je hebt geen schaal voor de frequenties of golflengtes (bij benadering desnoods)?

Motus inter corpora relativus tantum est.

#4

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3406 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 maart 2017 - 00:34

De golflengteschaal is variabel omdat de camera (telefoon) niet stevig vast zit op de spectroscoop, en omdat de zoomstand van de camera tot nog toe willekeurig is. Misschien is ijking van de golflengteschaal mogelijk met de onderstaande combinatiefoto die ik gemaakt heb met een spaarlamp en een gloeilamp. De bovenste helft is het spectrum van de combinatie van spaarlamp- en gloeilamplicht. De onderste helft is alleen de spaarlamp, zodat er meer spectraallijnen zichtbaar zijn. De golflengtes eronder zijn fluorescentieverlichtingsgolflengtes volgens internet. (1,2)

 

combi1.jpg

 

Het is aardig om bij dit spectrum te bedenken dat de witte kleur van fluorescentielampen te danken is aan de zeldzame aarden europium (631, 611 en 587 nm) en terbium (487 nm), naast kwik (546, 436 nm). Zeldzaam zijn europium en terbium dus juist niet, iedereen heeft ze overal in deze zichtbare vorm in huis en op het werk. Per fluorescentielamp is de hoeveelheid niet heel groot, circa 0.05 gram europium en 0.05 gram terbium.(3)


#5

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3406 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 15 maart 2017 - 21:33

Met de primitieve ijking uit het vorige bericht wordt de schatting van de golflengtes van de rode bengaalse lucifer als volgt:

 

bengaalselucifer_spectrum.jpg

Deze ijking lijkt de gelijkenis met spectra van bekende stoffen zoals calcium niet te verbeteren.


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures