Springen naar inhoud

- - - - -

Zeldzame aarde splitst water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 januari 2011 - 11:57

Zeldzame aarde splitst water

Ceriumoxide is een geschikt medium om zonne-energie te prepareren voor het splitsen van water of koolstofdioxide. Het idee zou moeten werken op industriële schaal, claimen onderzoekers van Caltech (VS) en de ETH Zürich in Science.

Geplaatste afbeelding Het gele gedeelte is het ceriumoxide.

Sossina Haile, Aldo Steinfeld en collega’s maken gebruik van het feit dat ceriumionen zeer gemakkelijk switchen van Ce3+ naar Ce4+ en omgekeerd. Het gevolg is dat vast ceriumoxide een deel van zijn zuurstof kwijtraakt wanneer je het heet stookt. Koel je het daarna weer af, dan onttrekt het zuurstof uit zijn omgeving om het kristalrooster weer compleet te krijgen.

Bijvoorbeeld uit water of koolstofdioxide, waarvan dan respectievelijk waterstof en koolstofmonoxide overblijft.

De onderzoekers hebben nu een reactor gebouwd met een thermisch goed geïsoleerde binnenmantel van poreus ceriumoxide, die via een kwartsvenster aan de bovenkant kan worden bestookt met een geconcentreerde bundel zonlicht. Via in- en uitlaatpoorten kunnen er verschillende gassen doorheen stromen.

...

Lees verder: http://www.c2w.nl/ze...er.118800.lynkx

Bron: C2W

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures