Springen naar inhoud

[Scheikunde] Verzadigdheid aantonen met joodoplossing?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

behindtheseams

    behindtheseams


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2011 - 11:55

hallo,
Ik wil voor mijn PWS onderzoeken wat voor relatie het suikergehalte en/of de verzadigdheid van chocolade hebben met de hardheid, de breuk..
ik had op een site gelezen dat je de verzadigdheid kan aantonen met joodoplossing? dit werd verder niet toegelicht en ik kan het nergens anders vinden op internet, kan iemand mij hier misschien mee helpen?
groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4044 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 januari 2011 - 12:36

Onderstaande quote gaat over zeep, maar het principe blijft hetzelfde:

Om de mate van onverzadigdheid van een vet als geheel te bepalen is er gelukkig een maatstaf: het joodgetal. Jood is een stof die met de onverzadigde bindingen in vetten reageert. Door nu een proefje te doen waarbij je kijkt hoeveel jood er verbruikt wordt als je dit met het vet mengt bepaal je het joodgetal. Hoe hoger dit joodgetal is (ook wel joodtal, joodindex. Engels: iodine value) hoe onverzadigder het vet en dus hoe minder geschikt voor zeep.

Bron: http://gilde.vanderl...igd onverzadigd
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

behindtheseams

    behindtheseams


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2011 - 12:57

Onderstaande quote gaat over zeep, maar het principe blijft hetzelfde:

Bron: http://gilde.vanderl...igd onverzadigd


oke heel erg bedankt!
maar denk je dat ik het gewoon mag mengen met de chocolade zelf of moet het persee met puur alleen de cacaoboter?

#4

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4044 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 januari 2011 - 14:17

Waarschijnlijk is het beter om voor pure cacaoboter te kiezen, omdat er in gewone chocolade nog een heleboel andere stoffen aanwezig zijn.

Ik verplaats je topic ook even naar het forum 'Huiswerk & Practica' misschien kunnen ze je daar nog beter helpen.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#5

behindtheseams

    behindtheseams


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2011 - 14:49

Waarschijnlijk is het beter om voor pure cacaoboter te kiezen, omdat er in gewone chocolade nog een heleboel andere stoffen aanwezig zijn.

Ik verplaats je topic ook even naar het forum 'Huiswerk & Practica' misschien kunnen ze je daar nog beter helpen.


oke, dankuwel
maar ik denk dat het niet zo makkelijk is om aan pure cacaoboter te komen, en wat ik eigenlijk wilde testen is het verschil bij de 3 soorten chocolade ( puur, melk en wit)

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 45880 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 januari 2011 - 15:12

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 januari 2011 - 00:00

-verkeerd gelezen, never mind

Veranderd door Mrtn, 09 januari 2011 - 00:01

Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#8

Noompie

    Noompie


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 januari 2011 - 12:35

Het getal heet wel het Joodgetal maar het is beter om met Broom te werken omdat dat sneller inwerkt en betrouwbaardere uitkomsten heeft.. Maar ik denk dat als je gaat googlen hoe je dit moet gaan aanpakken wel wat betere antwoorden krijgt ;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures