Springen naar inhoud

- - - - -

Zelfreinigend vermogen van de atmosfeer is verrassend stabiel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 januari 2011 - 15:38

Het vermogen van de atmosfeer om zichzelf te ontdoen van verontreinigende gassen is stabieler dan sommige wetenschappers dachten. Jarenlang heerste onder hen een controverse of het zelfreinigend vermogen van de atmosfeer gevoelig zou zijn voor veranderingen in het milieu of dat het juist stabiel zou zijn. Het goede nieuws is: behoorlijk stabiel, aldus een internationale groep van onderzoekers.
Hoofdrolspeler in de atmosferische chemie is het hydroxylradicaal (OH), een instabiel molecuul dat betrokken is bij de vorming en afbraak van ozon en dat reageert met gasvormige, luchtverontreinigende stoffen zoals koolmonoxide, zwaveldioxide en het sterke broeikasgas methaan. De gemiddelde concentratie van hydroxyl, zo blijkt uit het onderzoek over de afgelopen tien jaar, varieert over de jaren maar in geringe mate, hooguit een paar procent, en niet met 25 procent of meer zoals eerder wel werd gesuggereerd. Dat betekent dat het vermogen van de atmosfeer om verontreinigingen te verwijderen in het algemeen goed is gebufferd.

Lees meer ... Universiteit Utrecht
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures