Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuwe groep algen ontdekt die koraalriffen vernietigt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 januari 2011 - 12:27

Overvloed voedingsstoffen in zee veroorzaakt explosieve toename ‘turf-algen’

Wetenschappers hebben een soort algen ontdekt dat het afsterven van koraalriffen veroorzaakt. Deze ‘turf-algen’ kregen nooit aandacht in de studies naar de vernietiging van riffen omdat wetenschappers tot op heden vooral grotere en meer zichtbare ‘macro-algen’ hiervoor verantwoordelijk achtten.
In de afgelopen decennia hebben verschillende studies uitgewezen dat overal op aarde koraalriffen achteruitgaan. Koralen verdwijnen en de bodem wordt langzaam maar zeker bedekt door algen. Overbevissing van algenetende herbivoren zoals papegaaivissen en eutrofiëring van de kustwateren (een oververzadiging van het zeewater met voedingsstoffen) hebben ertoe geleid dat koraalriffen overwoekerd dreigen te raken met grote plant-achtige algen genaamd ‘macroalgen’. Een toename van macroalgen op een koraalrif wordt daarom wereldwijd gezien als een signaal dat het rif afsterft. Vrijwel alle aandacht gaat daarbij uit naar de macroalgen, terwijl de veel kleinere ‘turf-algen’ buiten beschouwing worden gelaten.

Lees meer ... Universiteit van Amsterdam

Wetenschappelijke publicatie ... Plos
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures