Springen naar inhoud

- - - - -

Kristaloppervlak in ijzer-pnictide supergeleiders be´nvloedt gedrag elektronen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 januari 2011 - 12:41

Onderzoekers hebben aangetoond dat de elektronen in de nieuwe ijzer-pnictide supergeleiders - in dit geval BaFe2-xCoxAs2 - reageren op de aanwezigheid van een kristaloppervlak. Dit blijkt uit zowel spectroscopische experimenten als theoretische berekeningen. Door het gedrag van elektronen in een supergeleider nauwkeurig te bestuderen kunnen aanwijzingen voor het mechanisme dat tot supergeleiding leidt, achterhaald worden.
Mulisch schreef: "Het gaat niet om de diepte en niet om de oppervlakte maar om de diepte van de oppervlakte." In dit onderzoek is aangetoond dat de speciale gelaagde structuur van de ijzer-pnictiden - in de veelbestudeerde BaFe2As2 pnictide familie - tot een flinke verstoring van het kristalrooster leidt. Door de energie en impuls (de dispersierelatie) van elektronen die zich in de buurt van dit oppervlak bevinden nauwkeurig te meten, wisten onderzoeker als eerste de vingerafdruk van de oppervlaktetoestanden experimenteel vast te stellen. Dit heeft belangrijke consequenties voor de interpretatie van belangrijke spectroscopische experimenten wat betreft de elektronische structuur van deze materialen: de oppervlakte is 'dieper' dan tot nu toe gedacht.

Lees meer ... FOM
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures