Springen naar inhoud

[Scheikunde] Dipoolmomenten


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 18 september 2005 - 13:40

Hoe weet of je iets dipoolmoment heeft of niet? Stel dat je hebt CCl4, hoe weet je dan dat dat geen dipoolmoment heeft? Hoe kun je dat zien? Bijvoorbeeld via een tekening met de hoeken, CCL4 heeft bijvoorbeeld een 109.5 graad hoek, hoe zie je daaran dat het elkaar misschien zou opheffen en daardoor geen dipoolmoment heeft? En hoe moet je dat tekenen ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 23 september 2005 - 15:16

Je moet kijken naar de ruimtelijke bouw van de moleculen en de symmetrie die je daarin kunt ontdekken. CCl4 is een zogenaamde omhulde verbinding met een tetraeder symmetrie. De zwaartepunten van de negatieve ladingen en de positieve ladingen van er samen. En dus is er geen dipoolmoment.
Maar bij het watermolecule, dat de vorm van een haltertje heeft, vallen de beide ladingscentra niet samen. Daarom is water een polaire vloeistof.
Maar CO2, dat een lineair molecule heeft, is weer niet polair. Het is niet gebogen, zoals bij water.

Belangwekkend is het om CO2 te vergelijken met het eveneens lineaire N2O.
Dat is wel polair, want beide N-atomen zitten aan elkaar vast en de zuurstof zit dus aan de buitenkant. Bovendien zijn beide molecule-massa's praktisch gelijk. Als je met behulp van een tabellenboek de eigenschappen van CO2 en N2O met elkaar vergelijkt ( smeltpunt,kookpunt, critisch punt, viscositeit,bijv.) kun je zien hoe het dipoolmoment van belang is voor de eigenschappen van deze stoffen.
Je moet voor dit soort zaken een ruimtelijk voorstellingsvermogen proberen te ontwikkelen. H.Zeilmaker

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures