Springen naar inhoud

Wet van ohm


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Hpstefan

  Hpstefan


 • 0 - 25 berichten
 • 25 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2011 - 18:25

Hallo,,

Na het uitvoeren van een proef, heb ik kunnen concluderen dat de wet van Ohm (R=U/I) alleen geldt, als de temperatuur van de draad niet verandert. Maar waarom is dit zo? en hoe kan het zo zijn dat de temperatuur stijgt? en heb je dan een andere wet (voor weerstand) die wel rekening houdt met de temperatuur?

Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen
Mvg,

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 16 januari 2011 - 19:10

Bij hogere temperatuur is de soortelijke weerstand hoger, en wel vrijwel lineair. In Binas vind je een temperatuursgradient voor de soortelijke weerstand.

Dat bij een proef voor de wet van ohm de temperatuur toeneemt, komt door de stroom. Die moet je dus minimaal laten of de draad moet gekoeld worden (door een bak gedestilleerd water lopen).

Leuk detail is, dat een gloeilamp op deze wijze werkt. Bij kamertemperatuur is de weerstand niet groot, en er begint een flinke stroom te lopen. Daarbij neemt de temperatuur toe met een graad of 1000, waardoor de weerstand sterk toeneemt. Zou dat niet gebeuren, dan zou de gloeilamp nog veel meer stroom verbruiken dan hij al doet, en zou de temperatuur zo hoog worden dat hij doorbrandt.

#3

Xenion

  Xenion


 • >1k berichten
 • 2609 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 januari 2011 - 19:20

Elektrische stroom komt voort uit de beweging van ladingen in de geleider. Als er in die geleider iets verandert, dan kan dat dus de beweging van die deeltjes hinderen of juist verbeteren. Als de temperatuur verhoogt, dan begint het metaalrooster bijvoorbeeld te trillen en zijn er meer botsingen van elektronen, waardoor de gemiddelde snelheid lager ligt en de geleidbaarheid dus lager is, dus hogere weerstand.

Als er stroom door een weerstand loopt zal die altijd een beetje opwarmen. Je weet dat het elektrisch vermogen gelijk is aan P = U*I = (R*I)*I = R*I≤.

en heb je dan een andere wet (voor weerstand) die wel rekening houdt met de temperatuur?


Ja, maar ik denk niet dat die vaak gebruikt wordt.
Op wikipedia staat er een paragraaf over.

Veranderingen in temperatuur vang je meestal op door je schakeling zo te ontwerpen dat ze zichzelf corrigeert.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures