Springen naar inhoud

Vonk tussen condensatoren(elektriseermachine)


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Floydengel

  Floydengel


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2011 - 10:45

Hallo,

Een klasgenoot van mij en ik zijn samen bezig met ons profielwerkstuk. Hiervoor gebruiken we de elektriseermachine. We zitten in 5Havo. Voor een proefje om de snelheid te meten van de vonk, gebruikten we een camera van 1000beeldjes per seconde. Dit is allemaal niet zo belangrijk. Maar toen we aan het filmen waren, kwamen we tot de ontdekking dat er een vonk ontstond tussen de condensatoren, voordat hij de ontladingspunten bereikte.

De vonk tussen de condensatoren had dezelfde vorm als de vonk die in de ontladingspunten terechtkwam. De vonk komt eerder tussen de condensatoren dan tussen de ontladingspunten. De vonk tussen de condensatoren is niet met het blote oog te zien.

Onze vragen zijn: Hoe kan het dat de vonk tussen de condensatoren op de camera te zien is en hoe ontstond die daar eigenlijk? Is er ook een verhouding met de vonk tussen de condensatoren en de vonk tussen de ontladingspunten? Wij kunnen hier niets op bedenken en de docenten van natuurkunde vonden het ook een raar verschijnsel. Hieronder zijn de vonken te zien.
vonkcondensatoren.jpg vonkontladingspunten.jpg
Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen. In ieder geval bedankt. ;)

Floyd Engel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 28 januari 2011 - 15:21

Weet je zeker dat de vonk optreedt tussen de condensatoren? Op de afbeelding is hij alleen te zien in het zwarte stuk van de ophanging.

#3

Puntje

  Puntje


 • >250 berichten
 • 316 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2011 - 16:47

Misschien is het een ontzettend 'snelle' vonk, zodat die niet met het blote oog te zien is. Is via de foto's te zeggen 'hoelang' de vonk ongeveer duurde? Je hebt namelijk 1000 fps (frames per second), dus daar kun je wel een redelijk nauwkeurige tijd uit afleiden dan.

Het apparaat dat jullie gebruiken is overigens een zogenaamde Wimshurstmachine. Hierbij wordt er een zo groot mogelijk potentiaalverschil tussen de bollen totstand gebracht, totdat er een vonkbrug ontstaat tussen de bollen. Het proces begint dan weer opnieuw, dus je zou periodiek een vonkbrug moeten waarnemen.

Waarom er voor de bollen al een vonkbrug ontstaat zou ik niet precies weten. Misschien zijn deze niet goed genoeg geisoleerd ofzo. Normaal worden hier zogenaamde Leidse flessen gebruikt, waarbij het glas onder andere fungeert als isolator. Met andere woorden, is die machine wel correct gebouwd?

Een paar links:

http://nl.wikipedia....imshurstmachine
http://nl.wikipedia....iki/Leidse_fles

Veranderd door Puntje, 28 januari 2011 - 16:49


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures