Titratie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 16

Titratie

Weet iemand wat er gebeurt tijdens de bufferzone? Dit lijkt op een buigpunt maar ik snap niet goed hoe deze tot stand komt..?

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Titratie

Waar doel je precies op?

Een bufferzone is een gebied waarin een geconjugeerd zuur-basekoppel aanwezig is. Bijv. HOAc en OAc-. De bedoeling van een buffer is een verandering in pH tegen te gaan.

De titratiecurve vertoont een buigpunt wanneer de pH = pKa of anders gezegd wanneer de concentratie basische oplossing gelijk is aan de concentratie zure oplossing. Echter is een buffer ook werkzaam in een gebied voor en na dit punt.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Berichten: 16

Re: Titratie

A oké en waarom is er dan geen bufferzone bij een titratie van een sterk zuur met een sterke base? Want hier wordt dit buigpunt niet vertoont..

Berichten: 18

Re: Titratie

Als je een sterkzuur en en sterkebase te samen brengt dan reageert dit altijd aflopend. Geen buffer dus. Je moet dus rekening houden met je limiterend reagens.

Een buffer wordt altijd gevorm door zwak zuur en bijgevolg zijn geconjugeerde base die ook zwak is.

Bij buffer heb je geen buigpunt in je Ph curve als je dat bedoelt. De Ph blijft bijna ongeveer dezelfde in het buffergebied.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Titratie

Om verwarring te vermijden zou het handig zijn om aan te duiden wat je precies verstaat onder een buigpunt. Volgens de wiskunde zijn in onderstaande afbeelding zowel A als B buigpunten. De oorzaak waarom precies wat waar gebeurt is echter verschillend.
titratiecurve.GIF
titratiecurve.GIF (12.14 KiB) 870 keer bekeken
Indien we ervan uit gaan dat de zwarte curve de titratie voorstelt van azijnzuur (HOAc) met natroloog (NaOH) dan is in het gebied rond A zowel HOAc als OAc- als H+ aanwezig. Dit vanwege azijnzuur een zwak zuur is en volgens een evenwicht in water reageert.

Wanneer we nu ook zeggen dat de paarse curve de titratie van HCl met NaOH voorstelt en vervolgens kijken naar het stukje paarse kromme direct onder A dan is daar alleen H+, Cl- en een kleine hoeveelheid Na+ aanwezig. Zoals mathies al aangaf reageren sterke zuren en basen volgens een aflopende reactie.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Berichten: 16

Re: Titratie

Dankjewel, het is helemaal duidelijk nu!

Reageer