Springen naar inhoud

- - - - -

Wetenschappers brengen atomen driedimensionaal in beeld


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 februari 2011 - 10:24

Geplaatste afbeelding

Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om individuele atomen in het inwendige van minuscule deeltjes in beeld te brengen. Daarvoor pasten zij complexe meettechnieken toe op beelden verkregen door middel van een elektronenmicroscoop. De onderzoekers krijgen daarmee meer inzicht in de driedimensionale structuur van materialen.
Nanodeeltjes zijn materiŽle structuren die uit enkele tot een paar duizend atomen bestaan en amper 1 tot 100 nanometer (miljardste meter) groot zijn. Ze kunnen tal van interessante fysische, chemische en biologische eigenschappen en processen vertonen. Zo zal bijvoorbeeld de kleur van goud veranderen van geel naar rood als de gouddeeltjes slechts een paar nanometer groot zijn. Hoe deze eigenschappen tot uiting komen, wordt bepaald door de exacte driedimensionale structuur van alle atomen binnen een nanodeeltje. Om die reden is het inzoomen tot op atomair niveau sinds geruime tijd een uitdaging. Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd die uitdaging in de praktijk waar te maken. Daarvoor pasten zij complexe rekenkundige algoritmes toe op beelden van een zilver nanodeeltje, verkregen met een van de krachtigste elektronenmicroscopen ter wereld. Door het deeltje onder verschillende hoeken te observeren en innoverende meettechnieken toe te passen kan de volledige atomaire structuur in drie dimensies in kaart worden gebracht.

Lees meer ... Universiteit Antwerpen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures