Springen naar inhoud

Magneetzweeftrein met supergeleiding


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Barch

  Barch


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2011 - 14:54

Hoi,
Ik ben van plan om samen met een paar vrienden van me een magneetzweeftrein te bouwen (profielwerkstuk).
Om het treintje te laten zweven bekeken wij de mogelijkheden van het gebruiken van een supergeleider. Nu zijn we er al achter gekomen dat deze supergeleiders vrij duur zijn, maar onze school is misschien bereid om het te sponsoren als we met een goed plan komen. Ik vroeg me af of iemand bekend is met zwevende supergeleiders en kon beoordelen of ons plan kan werken. Hier volgt ons plan tot nu toe:

We laten twee supergeleiders zweven boven een baantje van vaste magneten, ongeveer hetzelfde als je ziet op dit filmpje:
In principe kan dit werken. We hebben dan heel veel neodymium magneetjes nodig voor de baan, maar ook twee supergeleiders voor de trein.

De baan moet net als in het filmpje een soort van schaatsbaan-vorm krijgen. We plaatsen dan drie rijen magneten naast elkaar zodat de supergeleider gaat zweven als gevolg van het meissner effect. De we gaan dan magneten kopen van de site www.supermagnete.nl. Het leek me handig als we voor de rechte stukken baan magneetjes met afmetingen: 40mm(lang)-10mm(breed)-5mm(hoog) http://www.supermagn...nl/Q-40-10-05-N nemen en voor de bochten magneetjes van 10mm(lang)-10mm(breed)-5mm(hoog) http://www.supermagn...nl/Q-10-10-05-N.

Vervolgens willen we twee supergeleiders kopen van de site http://shop.can-supe...ation-disk.html. Deze met een diameter van 14mm en een dikte van 6mm.

Nu vroeg ik me af of met deze afmetingen van de magneetjes en deze diameter van de supergeleiders een stabiel meissner effect zal optreden (natuurlijk na koeling door vloeibare stikstof), zodat het treintje mooi over de baan zal zweven.

Ik hoop erg dat iemand me vooruit kan helpen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

joris s

  joris s


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2017 - 12:42

Hallo Barch,

 

Nogal een late reactie maar ik heb ook met mijn groepje een zweeftrein proberen te bouwen ongeveer zoals jij die omschrijft. Bij ons is het alleen niet goed afgelopen, wij hebben hele sterken magneten van 18 bij 40 bij 5 mm en 4 supergeleiders van 14mm doorsnee. Bij ons bleek de supergeleider niet te blijven hangen op magneten maar werd deze juist afgestoten. Toen we de supergleider daarna op de baan legt bleek dat hij heel erg boven de gleuven tussen twee magneten bleef hangen. kortom hij ging bijna niet vooruit of heel schokkerig, totaal niet wat wij verwacht hadden. Zou jij jouw ervaring willen delen zodat wij miss iets kunnen concluderen over de afmetingen van de supergeleider en de magneten?

 

Alvast bedankt


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures