Springen naar inhoud

Drijven zeer vette mensen gemakkelijker in water dan magere?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Stormbeest

  Stormbeest


 • >100 berichten
 • 152 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2011 - 18:40

Intu´tief zou men verwachten, dat zwaarlijvige mensen moeilijker in water drijven dan slanke. Echter, wie ook maar de minste kennis van natuurkunde heeft, ziet onmiddellijk in dat dit niet zo is. Of een object drijft of zinkt, hangt niet af van de totale massa van het object, maar van de soortelijke massa: de hoeveelheid massa per volume-eenheid. Is die hoger dan die van het medium waarin het object zich bevindt, dan daalt het, is de massadichtheid lager dan die van het medium, dan drijft het. De soortelijke massa van het menselijk lichaam is bij benadering gelijk aan die van water, daarom kan een mens tamelijk gemakkelijk boven water blijven, maar ook kiezen om te duiken. Zwaarlijvige mensen hebben per definitie veel meer vet dan slanke, en vet heeft een lagere soortelijke massa dan water, terwijl die van beenderen en spieren iets hoger is. Het ligt dus voor de hand dat het lichaam van zeer vette mensen een lagere massadichtheid heeft dan dat van magere en gespierde. Dus zouden dikkerds in principe gemakkelijker blijven drijven dan hun slanke medemens. Klopt dit? Of is er iets dat ik over het hoofd zie?

Veranderd door Stormbeest, 14 februari 2011 - 18:46

Wij vergoeden nooit schade veroorzaakt of veregerd door wapens of tuigen die bestemd zijn om te ontploffen door wijziging van de structuur van de atoomkern.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

WendyTje

  WendyTje


 • >250 berichten
 • 773 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2011 - 08:59

Volgens Brainiac wel, op zich best simpel programma, maar ze hadden een serie van is it better to be fat or thin, en dikke mensen konden volgens mij inderdaad beter drijven (en beter tegen de kou, en werden minder makkelijk omgeblazen bij een tornado...)
To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

#3

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 15 februari 2011 - 14:55

De dichtheid van het drijvende object bepaalt het antwoord op je vraag.
Dichtheid = massa / volume. Kwestie van meten en berekenen.
Je redenering lijkt me juist.

Veranderd door thermo1945, 15 februari 2011 - 14:57


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures