Springen naar inhoud

* * * * * 1 stemmen

Moleculaire motor stuurt spiegelbeeldsynthese


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 februari 2011 - 14:38

Moleculaire motor stuurt spiegelbeeldsynthese

Gronings motormolecuul wordt eenvoudig instelbare reactieschakelaar.

In de groep van de Groningse hoogleraar Ben Feringa weten ze alles van moleculaire motoren én van het sturen van een bijzonder type chemische reactie. In een recente publicatie in Science komen die twee lijnen bij elkaar. De Groningers laten zien hoe ze het verloop van zogenaamde stereoselectieve reacties kunnen schakelen met behulp van een motormolecuul. Deze fundamentele stap voorwaarts leidde al tot enthousiaste internationale reacties.

Met de recente Science publicatie van Feringa en zijn medewerker Jiaobing Wang wordt duidelijk dat de moleculaire motor méér is dan spielerei. De Groningse onderzoekers beschrijven hoe ze een motormolecuul weten om te bouwen tot een instelbare katalysator die een bepaalde chemische reactie faciliteert. Van voortdurend draaien is daarbij geen sprake; met licht en warmte is het molecuul in een bepaalde positie te manouvreren. Er zijn drie belangrijke posities, die elk een andere katalytische werking tot gevolg hebben. De moleculaire motor is daarmee een functionele chemische schakelaar geworden.

...

Lees verder: http://www.kennislin...elbeeldsynthese

Bron: Kennislink

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures