Springen naar inhoud

- - - - -

De fysiologische gevolgen van homofobie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dido

    Dido


  • >1k berichten
  • 1818 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 februari 2011 - 01:11

Een recente studie ging na wat het fysiologische effect is van homofobie (= een negatieve attitude tav. holebi's, zoals een irrationele angst, afkeer, vooroordelen,...). Deze biedt meteen ook een somatische verklaring voor het feit dat holebi jongeren zoveel vaker (in vergelijking met hetero-jongeren) in depressies & angst verzeilen en veel vaker zelfmoord-gedachten hebben.

Zo blijkt dat holebi-jongeren die méér met stress te maken hadden tgv. hun holebi-zijn (bv. in de vorm van conflicten over hun seksuele identiteit, gepest worden of discriminatie,...) meer geïnternaliseerde homofobie vertonen. Dit betekent dus dat ze door die negatieve reacties van de buitenwereld, uiteindelijk ook zelf gaan geloven dat ze minderwaardig zijn omdàt ze holebi zijn (als jouw omgeving je vaak genoeg inpepert dat je slecht bent, dan zal je tenslotte ook gaan geloven dàt je slecht bent).
Tegelijk bleek dat ze in hun bloed een hogere concentratie vertoonden van het stresshormoon cortisol, terwijl cortisol al langer in verband wordt gebracht met depressies, angststoornissen, of kortom, een schadelijk effect heeft op het lichaam. Holebi-jongeren met zo'n verhoogd cortisolgehalte, vertoonden ook effectief méér angst, depressie en zelfmoordgedachten.

De link tussen een omgeving die zich negatief opstelt tav. holebi's, het hormonaal effect dat dit heeft bij een holebi-jongere (& mogelijks het vaker optreden van ernstige psychiatrische stoornissen, die wel vaker de neiging vertonen om steeds maar weer te recidiveren) is hiermee ook voor 't eerst ook aangetoond.

Ook kon men op die manier beschermende factoren identificeren: holebi-jongeren die vaak geconfronteerd werden met homofobische discriminatie, maar zich tegelijk geaccepteerd voelden door hun peers, vertoonden daarentegen heel wat minder depressiesymptomen.

Een studie dus, die nog maar eens met harde feiten aantoont dat homofobie mensenlevens kapot kan maken.

Dido

uit: Fysiologische impact van homofobie (Sciencedaily)
Of, een korte bespreking van de studie zelf: Hastings & Benibgui, Physiological impacts of homophobia, Concordia University, febr. 2011
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures