Springen naar inhoud

Foto-elektrisch effect


 • Log in om te kunnen reageren

#1

kietgeek

  kietgeek


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2011 - 11:45

ik weet dat het foto-elektrsich effect in tegenspraak is met de wetten van maxwell van elektromagnetisme die stelt dat licht is opgebouwd uit golven maar op welke manier juist ?

Is het gewoon omdat de wetten van maxwell duidelijk stellen dat licht een golfverschijnsel is en omdat het foto-elektrisch effect aantoond dat het hier om deeltjes gaat ?

Of zeggen de wetten van maxwell duidelijk dat energie een continue grootheid is en dit met het foto-elektrisch effect wordt tegengesproken ?

zou er iemand me kunnen helpen ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 20 februari 2011 - 13:24

Is het gewoon omdat de wetten van Maxwell duidelijk stellen dat licht een golfverschijnsel is en omdat het foto-elektrisch effect aantoont dat het hier om deeltjes gaat?

Correct.

Of zeggen de wetten van Maxwell duidelijk dat energie een continue grootheid is en dit met het foto-elektrisch effect wordt tegengesproken?

Maxwell heeft het nooit gehad over de continu´teit van energie. Dat begon pas met het het atoommodel van Niels Bohr.

#3

Puntje

  Puntje


 • >250 berichten
 • 316 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2011 - 16:20

Je hebt hier te maken met de dualiteit van golven en deeltjes. Daaruit blijkt eigenlijk uit dat in sommige gevallen licht zich gedraagt als een stroom deeltjes (fotonen, 'energiepakketjes') en in andere gevallen weer als een golf (elektromagetische straling). Om natuurverschijnselen te verklaren moet je vaak of het golfkarakter of het deeltjeskarakter (foto-elektrisch effect) gebruiken.

Maxwell vond bewijs dat licht elektromagnetische straling is (met zijn beroemde LaTeX ), maar bijvoorbeeld Einstein had weer bewijs dat het deeltjes betrof. Diepgaander onderzoek kwam uit op het dualisme.

De Broglie dacht op basis hiervan dat materie zich dan ook zou moeten gedragen als een golf en formuleerde zijn debrogliegolflengte van materiegolven. Onder andere elektronenmicroscopen maken gebruik van de zeer kleine debrogliegolflengte van elektronen. Dit bevestigt de dualiteit van golven en deeltjes ook nog eens!

Veranderd door Puntje, 20 februari 2011 - 16:30


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures