Springen naar inhoud

Waarom regent het veel op de evenaar en niet in de woestijn


 • Log in om te kunnen reageren

#1

pietje111

  pietje111


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2011 - 19:19

ik heb een vraag over AK

op de evenaar (regenwoud) regent het heel veel daar is het ook het heetst maar in de woesijn verder van de evenaar dus kouder regent het niet..

ik dacht dus dat al het water zou verdampen op de evenaar en dan zou neervallen op in de woestijn maar er gebeurt het omgekeerde???

iemand een idee

Veranderd door Jan van de Velde, 21 februari 2011 - 19:35


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 21 februari 2011 - 19:34

Simpel gezegd: op de evenaar stijgt warme, vochtige lucht op. Onderweg naar boven koelt het af, condenseert er water en regent het dus veel.

De opgestegen lucht stroomt zijdelings af voorbij de keerkringen, waar ze weer daalt en opwarmt. Toch al "uitgeregende" koude lucht die ook nog eens opwarmt onderweg naar beneden krijgt natuurlijk een nog veel lagere relatieve vochtigheid. Vandaar de lokaties van Sahara, de Namib, etc rondom die keerkringen.

http://nl.wikipedia....sche_circulatie
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

benji3007

  benji3007


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2011 - 19:43

Nou inderdaad er stijgt warme lucht. Het water dat hier in gas aanwezig is stijgt mee en koelt af. op een bepaalde hoogte vormt het water sneeuwvlokken deze sneeuwvlokken kunnen samen klitten integendeel tot waterdruppels omdat hier de oppervlakte spanning zou moeten doorbroken worden en dit is zeer moeilijk. Is de sneeuw zwaar genoeg is valt het naar beneden door de zwaartekracht. Tijdens het vallen warmen ze op in lagere luchtlagen en smelten of als het koud genoeg is blijft het sneeuw.

Aangezien op de evenaar de zon recht boven de aarde komt te staan is het hier zeer warm zowel op het land als in de lucht. Omdat de lucht zo warm is duurt het langer eer dat de "water druppeltjes" sneeuwvlokken vormen en kunnen samen klitten daardoor heeft het sneeuw ook meer tijd om te klitten en dus zijn de regen druppels ook dikker als gemiddeld. Dus als het regent is het enorm hard en met dikke druppels aangezien deze wolken zeer groot worden voordat het water valt (zwaartekracht op 1km hoger is bv lager als op 2km hoogte).

Bij elk soort regen is er een stijging van lucht (altijd warme lucht aangezien koude zwaarder is) en vorming van sneeuwvlokken en samen klitten.

Als iets niet duidelijk is of je nog uitleg nodig hebt op een specifiek punt quote dan dat deel en stel de vraag.

Groetjes benji

P.S.: als je een kort antwoord wou op de evenaar regent het hard omdat hier enorme hoeveelheden warme lucht stijgt en als warme lucht stijgt koelt ze af en vormen sneeuwvlokken die daarna tijdens het vallen regen vormen. Het stijgen wordt veroorzaakt doordat de zon er loodrecht op de grond staat.

#4

isaacnewton

  isaacnewton


 • >100 berichten
 • 127 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2011 - 11:37

Dit verklaart ook waarom woestijnen rond de 20e en 30e breedtegraad te vinden zijn.
''God created everything by number, weight and measure'' - Sir Isaac Newton, 1698

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures