Foto-elektrisch effect

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 10

Foto-elektrisch effect

Klopt het dat het foto-elektrisch effect dus bewijst da energie niet continu is zoals werd gedacht in de klassieke fysica en dus ook dat licht slechts gekwantiseerd voorkomt ? dat licht dus niet echt bestaat uit deeljtes maar wel energiepakketjes ? En dan dit model dus niet persé in tegenspraak met de golftheorie maar eerder met de klassieke fysica die heerste in de tijden van de golftheorie ?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Foto-elektrisch effect

Klopt het dat het foto-elektrisch effect dus bewijst da energie niet continu is zoals werd gedacht in de klassieke fysica en dus ook dat licht slechts gekwantiseerd voorkomt ?
Niemand beweert dat energie niet continu kan zijn. Via licht wordt het in discrete hoeveelheden getransporteerd, da's al.
dat licht dus niet echt bestaat uit deeljtes maar wel energiepakketjes ?
What's in a name? Wat is dan het verschil tussen een "deeltje" en een "energiepakketje"? Laten we het "foton" noemen.
En dan dit model dus niet persé in tegenspraak met de golftheorie
Enfin, er is eigenlijk geen sprake van elkaar tegensprekende theorieën, we hebben hier te maken met een fenomeen dat in sommige opzichten deeltjesgedrag vertoont, in andere opzichten golfgedrag. Wat wij echt wel deeltjes noemen zijn dat mogelijk ook niet :P . Want golfgedrag valt zelfs nog praktisch aan te tonen met deeltjes (?) zo groot en zwaar als elektronen. Want ook die "deeltjes" blijken door twee spleten tegelijk te kunnen gaan en dan met zichzelf te interfereren ;) .

Kortom, er is niet het een of het ander, er is allebei. En dus mogelijk iets heel anders dan golven of deeltjes, waar onze beperkte hersencellen vooralsnog alleen het deeltjesGEDRAG en het GOLFgedrag van kunnen waarnemen en bevatten. En daarom spreken we vooralsnog maar heel laconiek van "golf-deeltjesdualiteit".
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 316

Re: Foto-elektrisch effect

Ik denk dat keitgeek bij deeltjes denkt aan deeltjes met een massa. Maar deeltjes kunnen ook massaloos zijn, zoals het geval bij een foton (een foton heeft echter wel impuls!). Maar er zijn nog ook nog andere massaloze deeltjes aan te wijzen.

We zeggen inderdaad dat licht zich soms gedraagt als een golf (interferentie) en soms al een stroom fotonen (foto-elektrisch effect). In mijn boek zeggen ze dat licht een golf is, maar als je het probeert te detecteren dan is het een stroom fotonen. Met detecteren bedoelen ze dan interactie aangaan met individuele 'lichtdeeltjes' (fotonen), zoals bij het foto-elektrisch effect.

Overigens gedraagt een massa zich ook als een golf! Dit principe is bedacht door De Broglie. Hij dacht dat als massaloze deeltjes die dualiteit 'hebben', dan moet een bewegende massa dit ook hebben. Onder andere elektronenmicroscopen maken gebruik van de zeer kleine debrogliegolflengte van versnelde elektronen (veel kleiner dan licht). Daarom kan een elektronenmicroscoop verder 'inzoomen' dan een lichtmicroscoop.

Berichten: 10

Re: Foto-elektrisch effect

Als we bij dit tweespletenexperiment 1 enkel foton zouden sturen naar de spleten zou dit door beide spleten gaan tenzij we in beide spleten een detector plaatsen die detecteert door welke spleet het foton passeerd ? of niet ?

Gebruikersavatar
Berichten: 3.330

Re: Foto-elektrisch effect

Als we bij dit tweespletenexperiment 1 enkel foton zouden sturen naar de spleten zou dit door beide spleten gaan tenzij we in beide spleten een detector plaatsen die detecteert door welke spleet het foton passeerd ? of niet ?


Als men in 1ste geval zonder detectoren werkt gedraagt het foton zich als golf (interferentie)

Met detectoren gedraagt het foton zich als deeltje.
Volgens mijn verstand kan er niets bestaan en toch bestaat dit alles?

Reageer