Minder astma bij boerderijkinderen verder verklaard

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Minder astma bij boerderijkinderen verder verklaard

Verscheidenheid micro-organismen bij boerenkinderen binnenshuis blijkt ook een rol te spelen

Dat kinderen die opgroeien op boerderijen minder vaak astmatische aandoeningen ontwikkelen dan hun leeftijdgenoten elders, was al langer bekend. Een internationaal onderzoeksteam verklaart dit nu uit de grotere verscheidenheid aan micro-organismen waaraan de boerenkinderen ook binnenshuis worden blootgesteld.

Over heel Europa is het aantal astmapatiënten onder kleine kinderen de afgelopen jaren toegenomen. Wetenschappers zoeken behalve naar betere behandelingsmethoden, ook naar mogelijkheden de ziekte te voorkomen. Daarbij viel de laatste jaren al op dat vooral bij boerenkinderen significant minder vaak astma optreedt. De ontraadseling van dat fenomeen zou kunnen helpen bij de preventie van astma onder andere bevolkingsgroepen.


Lees meer ... Universiteit Utrecht
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Minder astma bij boerderijkinderen verder verklaard

Dit sluit aan bij de hygiënehypothese, die stelt dat we het allemaal veel te netjes willen houden (alles waar we in contact mee komen moet zo hygiënisch mogelijk zijn, omdat we anders wel eens 'ziek' zouden kunnen worden). Het gaat er dus om om als (jong?) kind meer contact te hebben met diverse soorten allergenen (hier: schimmels, bacteriën), zodat ons immuunstelsel (= afweersysteem) leert dat deze stoffen onschuldig zijn. Zo voorkom je dat het immuunstelsel steeds heftiger zal reageren als het dan, later, terug enkele van die 'onschuldige schimmels of bacteriën tegenkomt. Ons immuunsysteem herkent die stoffen dan van vroeger en heeft al geleerd dat die stoffen onschuldig zijn.

En als het immuunstelsel niet overdreven heftig reageert op onschuldige allergenen, blijft de aanval op onze luchtwegen beperkt en treedt er geen symptoom, zoals astma, op.


Al wordt er nog steeds aangehaald dat een combinatie van factoren (niet enkel die hygiënehypothese) nodig is vooraleer astma kan ontstaan. En dat is niks nieuws natuurlijk...


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer