Springen naar inhoud

Gent of leuven voor burgerlijk?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

musicisscience20

  musicisscience20


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2011 - 20:20

Beste medestudenten,

Ik zit in mijn 6e jaar en ben de laatste maanden dus actief aan her denken over studiekeuzes voor volgend jaar. Nu heb ik van studiekeuze al zo goed als beslist, maar ik twijfel nog tussen gent en leuven.
Ik was eerst vrij zeker om naar gent te gaan maar nu was het vorige week SID-in beurs en nu twijfel ik toch. Ook omdat de manier van keuze van specialisatie in de bachelor mij toch vrij verschillend lijkt. Nu is mijn vraag of dit echt zo'n groot verschil is en ook of de beide universiteiten op hetzelfde niveau staan wat betreft ingenieurswetenschappen.
En is leuven echt beter op vlak van uitgaansleven of is gent ongeveer hetzelfde?

alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Tommeke14

  Tommeke14


 • >250 berichten
 • 771 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2011 - 21:04

Brussel.

(of was dat geen keuze? ;))

Uitgaansleven is echt totaal geen verschil tussen Leuven, Gent en Brussel
Hoewel Leuven die reputatie heeft, vind ik die niet altijd volledig terecht
En aangezien je fysisch niet op meer dan 1 TD tegelijk kan zijn, zijn er in de andere steden meer dan genoeg TD's en andere uitgaansmogelijkheden

Wat betreft niveau moet je je echt geen zorgen maken, het niveau is overal ruim voldoende
Welke er net het beste is hangt af van specialisatie enzo


Ik ken de details niet echt qua specialisatie
VUB is na 2 jaar kiezen, Leuven na 1,5 jaar (dacht ik) en Gent weet ik helemaal niet, volgens mij ook 2

Het hangt er een beetje van af wat je verkiest, als je eerder een algemene basis wilt ben je beter met 2 jaar, als je snel in je specialisatie wilt komen 1,5 jaar (hoewel dat mooier lijkt dan het is volgens mij)
Een belangrijke reden om voor een bepaalde universiteit te kiezen is overigens de bereikbaarheid


Ik doe zelf burgerlijk ingenieur (bouwkunde) op de VUB, dus dan snap je meteen het eerste woordje van men post :P

Veranderd door Tommeke14, 28 februari 2011 - 21:05


#3

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 28 februari 2011 - 23:36

Gent natuurlijk ;) (ik doe dus burgie in Gent)

Maar serieus, heb je al een idee welke richting je uitwil, want dan kun je wel objectief geven welke universiteit de 'beste' is, via de evaluaties die van de richtingen gedaan worden, maar die is voor iedere richting verschillend. Maar eerlijk gezegd is dit voor de meeste richtingen toch mierenneukerij.

Verder is het 'studenten'uitgaansleven in Gent niet veel verschillend van die in Leuven. (bij mij heb ik altijd gehoord dat je naar Gent ging om te feesten en naar Leuven om te leren, bij jou dus iets anders :P ) Het grootste verschil is dat Gent een stad is, ook nog buiten de studenten. Dus als je toevallig graag naar rode-wijn-en-kaasavonden gaat, dan kun je in Gent zeker iedere week iets vinden, net zoals in Brussel of Antwerpen. Leuven is vooral studenten, waardoor alles dan wel dichterbij is, maar het aanbod iets minder uitgebreid.

Maar ik denk dan ook dat als je gaat tussen Gent en Leuven, kijk naar de bereikbaarheid. Wat je ook kiest, je gaat er toch nooit spijt van hebben. Eigenlijk kun je volgens mij net zo goed vogelpieken om je keuze te maken...
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#4

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 01 maart 2011 - 00:12

En is leuven echt beter op vlak van uitgaansleven of is gent ongeveer hetzelfde?

Meen je echt, dat dit relevant is?

#5

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2011 - 00:50

Meen je echt, dat dit relevant is?

Uiteraard is het een van de relevante aspecten. Of het het belangrijkste aspect is, kun je nog discussieren, maar hoe het niet relevant zou kunnen zijn, snap ik toch niet goed.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#6

waanzin

  waanzin


 • >250 berichten
 • 300 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2011 - 18:54

een factor waar je misschien ook wel rekkening moet mee houden is het vinden van een kot das in leuven makelijker dan in gent en iets goedkoper dacht ik.

#7

musicisscience20

  musicisscience20


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2011 - 20:13

Brussel.

(of was dat geen keuze? :P)


nee, niet echt eigenlijk. had mij al beperkt tot gent en leuven ;)

#8

musicisscience20

  musicisscience20


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2011 - 20:23

...heb je al een idee welke richting je uitwil, want dan kun je wel objectief geven welke universiteit de 'beste' is, via de evaluaties die van de richtingen gedaan worden, maar die is voor iedere richting verschillend.


Ik was aan het denken in de richting van werktuigkunde en elektro-techniek. ik weet dat dit een richting is in gent maar door hoofd en bijvakken kan je die in leuven ook bekomen. Ik weet nu niet of dit een van die richtingen is waar echt een verschil in is of gewoon dat gemierenneuk ;)


Meen je echt, dat dit relevant is?


ik vind inderdaad dat het uitgaansleven relevant is, als dit het enige verschil zou zijn tussen de twee kan het toch een doorslag geven. dit is natuurlijk niet zo, maar het is toch leuk om weten.

#9

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 maart 2011 - 23:05

Ik was aan het denken in de richting van werktuigkunde en elektro-techniek. ik weet dat dit een richting is in gent maar door hoofd en bijvakken kan je die in leuven ook bekomen. Ik weet nu niet of dit een van die richtingen is waar echt een verschil in is of gewoon dat gemierenneuk ;)Dan is dit waarschijnlijk irrelevant, maar 'werktuigkunde en elektro-techniek' is ook een richting aan de VUB in Brussel.

In ieder geval zijn alle opleidingen in Vlaanderen van een gedegen niveau, en elke studentenstad biedt een heel scala aan studentikoze activiteiten en uitgangsleven.

Vaak kan je een goede keuze maken door eens naar de opendeurdagen te gaan en de sfeer op te snuiven...
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#10

Jekke

  Jekke


 • >250 berichten
 • 997 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2011 - 04:33

Werktuigkunde en elektrotechniek zijn de diepste pijlers van de ingenieurswetenschap, die kun je overal volgen. Een specialisatie die je enkel in leuven kunt volgen is wiskundig ingenieur. Specialisaties die je enkel in gent kunt volgen zijn fotonica en natuurkundig ingenieur.

Ikzelf studeer in leuven voor ingenieur, maar als ik de keuze opnieuw mocht maken koos ik voor brussel of gent. Sinds de afschaffing van het ingangsexamen hebben ze wat in de eerste jaren van de opleiding zitten knippen en plakken (met de nadruk op knippen). Voor zover ik er een zicht op heb hebben ze dit in leuven het verste doorgedreven (vooral kwa wiskunde dan, in gent en brussel zit er nog meer discrete wiskunde in de bacheloropleiding). En ze kunnen het ook niet gerust laten, in die jaren dat ik gestudeerd heb heb ik dat wat in het oog gehouden en ze blijven maar wijzigingen doorvoeren in die bachelor. Mijns inziens hebben ze er een zootje van gemaakt.

In leuven zijn ze ook fan van slechte handboeken voor (onder meer) natuurkunde vakken: titels als "physics for scientists and engineers" zijn van die generieke fysica-handboeken waar sommige studenten fan van zijn, maar sommigen (zoals ik) vinden dat echt een gruwel om te studeren. Als ik mij niet vergis gebruiken ze in gent en brussel aangenamer studiemateriaal.

In Leuven kun je er in je bachelor ook vaak doorgeraken zonder de theorie te leren: 2/3 van de examens zijn toegepast-gericht. Maar dat hoeft geen minpunt te zijn, de examenvragen zijn wel van degelijk niveau (hoewel ze ook vaak repetitief zijn naar vorige jaren toe).

En nog iets over dat knippen in de wiskunde: ook complexe analyse wordt niet meer gedoceerd in de bachelor in leuven. Ze geven je in het eerste jaar wel meteen de laplace transformatie en de z-transformatie en in het tweede jaar wordt dan de fourier transformatie ingevoerd in vakken waar die toegepast wordt. Dit zijn allemaal wiskundige technieken die gestoeld zijn op de complexe analyse. Als ik mij niet vergis doen ze dit in brussel wel nog fatsoenlijk door eerst de complexe analyse te onderwijzen. Hoe dit in gent zit weet ik niet.

Over het uitgaansleven kan ik je niets vertellen: het heeft me nooit geboeid. Ik kan je wel vertellen dat er in leuven geen goeie wiet te vinden is, daarvoor moet je in gent zijn.

Na zoveel negatiefs te vertellen over leuven, moet ik toch wel protesteren tegen de leugen dat leuven geen stad zou zijn, dat is het wel!

Oh ja nog een allerlaatste advies: Werktuigkunde wordt in leuven vaak als een onaangename richting ervaren. Elektrotechniek heb ik zelf als een aangename richting ervaren met aangename professoren en aangename cursussen. Computerwetenschappen heb ik zelf als een onaangename richting ervaren in leuven.

Veranderd door HolyCow, 02 maart 2011 - 04:47


#11

Xenion

  Xenion


 • >1k berichten
 • 2609 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2011 - 13:18

Ik studeer zelf ook burgerlijk ingenieur in Brussel. De indruk die ik krijg als ik met ingenieursstudenten van Gent en Leuven praat is dat er in het eerste jaar enorm veel wiskunde gegeven wordt. In Brussel hebben we in het eerste jaar Algebra en Analyse. In het 2de jaar wordt dat aangevuld met Complexe Analyse en Numerieke Analyse. Dat zijn allemaal lastige vakken, maar de druk is wel goed verspreid.

Je moet best eens informeren naar de structuur van de opleiding: zowel wat betreft wanneer je specialiseert als bijvoorbeeld de wiskunde die ofwel verspreid wordt, ofwel ineens gegeven wordt.

Ook qua examens zijn er grote verschillen.
In Leuven, zoals hierboven gezegd, ligt er een focus op de oefeningen.
In Brussel zijn theorie en oefeningen 50/50 verdeeld.
Hoe het in Gent zit weet ik niet.

#12

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2011 - 18:50

In leuven zijn ze ook fan van slechte handboeken voor (onder meer) natuurkunde vakken: titels als "physics for scientists and engineers" zijn van die generieke fysica-handboeken waar sommige studenten fan van zijn, maar sommigen (zoals ik) vinden dat echt een gruwel om te studeren. Als ik mij niet vergis gebruiken ze in gent en brussel aangenamer studiemateriaal.

In Gent is het een Amerikaanse klepper van meer dan 1000 bladzijden voor fysica. Maar in het algemeen krijgen we hier uitstekend materiaal aan een heel lage prijs. Alle (!) vakken hebben een syllabus, meestal van goede kwaliteit.

In Leuven kun je er in je bachelor ook vaak doorgeraken zonder de theorie te leren: 2/3 van de examens zijn toegepast-gericht. Maar dat hoeft geen minpunt te zijn, de examenvragen zijn wel van degelijk niveau (hoewel ze ook vaak repetitief zijn naar vorige jaren toe).

In Gent is het een evenwicht tussen reproductie, inzichtsvragen, practica en oefeningen. Niet bij alle vakken natuurlijk, maar in het algemeen vind ik dat wel. Wel is het soms storend dat feedback vrijwel nihil is, of je moet er al achter gaan smeken. Ook staat er soms zo veel punten op de practica, dat het examen bijna irrelevant wordt.

Hoe dit in gent zit weet ik niet.

Een heel deftige uitleg, naar mijn mening. Fourier, Z- en Laplace wordt samengenomen in systeem- en signaalanalyse.

Na zoveel negatiefs te vertellen over leuven, moet ik toch wel protesteren tegen de leugen dat leuven geen stad zou zijn, dat is het wel!

Nja, een greep uit activiteiten van mij van het laatste jaar die je volgens mij niet in leuven kan doen: paintballen, lasershooting, opera, ...
Leuven is dan ook geen grootstad.

Ik studeer zelf ook burgerlijk ingenieur in Brussel. De indruk die ik krijg als ik met ingenieursstudenten van Gent en Leuven praat is dat er in het eerste jaar enorm veel wiskunde gegeven wordt. In Brussel hebben we in het eerste jaar Algebra en Analyse. In het 2de jaar wordt dat aangevuld met Complexe Analyse en Numerieke Analyse.

Lijkt me te kloppen. Hier in Gent zijn de eerste 3 semesters echt gefocust op wiskunde.
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#13

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 maart 2011 - 14:31

Ik heb de documenten gevonden.

Hier heb ik het verslag van de recentste visitatiecommissie voor de werktuigkunde. Objectiever dan dat ga je niet vinden (maar het blijft mierenneuken) Je gaat vooral geinteresseerd zijn in pagina 69.
http://www.vlir.be/m...trotechniek.pdf

Verder is dit schema ook interessant: http://nl.wikipedia....rswetenschappen
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#14

musicisscience20

  musicisscience20


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2011 - 19:32

...Je gaat vooral geinteresseerd zijn in pagina 69.
http://www.vlir.be/m...trotechniek.pdf

Verder is dit schema ook interessant: http://nl.wikipedia....rswetenschappen


Ondanks het feit dat ik al wat had gezocht op het internet had ik dit nog niet gevonden, zal dus zeker een hulp zijn, bedankt ;)
Ik zal voor de rest van mijn keuze maar vertrouwen op een indruk op de infodagen zoals veel mensen aanraden

#15

teddybeer

  teddybeer


 • >100 berichten
 • 114 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2011 - 20:14

Ik zal voor de rest van mijn keuze maar vertrouwen op een indruk op de infodagen zoals veel mensen aanraden


inderdaad, heb ik zelf ook zo gedaan, omdat er geen andere factoren doorslag konden geven. De scholen bezocht, sfeer opgesnuifd en hun voordelen en nadelen gevraagd. Uiteindelijk kon ik zo wel vlotjes een beeld maken van wat ik wel en wat ik niet wilde.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures