Springen naar inhoud

jagers en verzamelaars


 • Log in om te kunnen reageren

#1

pdeblij

  pdeblij


 • >25 berichten
 • 29 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2005 - 18:12

Hallo,

Ik heb een vraagje over jagers en verzamelaars. Ik wil graag weten wat "jagers & verzamelaars"te maken hebben met "jagers & boeren". Is dit gewoon hetzelfde of heeft het niks met elkaar te maken? Als het niks met elkaar te maken heeft, wat zijn de de verschillen en overeenkomsten.

We hebben het natuurlijk nietover de jagers en boeren van nu, anders had ik mn vraag niet op een GESCHIEDENIS forum gezeft.

bvd

Patrick

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 22 september 2005 - 17:05

Er bestaat geen volk dat "jagers en verzamelaars" of "jagers en boeren" heet.

Jagers en verzamelaars waren kennelijk volkeren of stammen die leefden van de jacht en van het verzamelen van nootjes en vruchtjes.

Jagers en boeren waren kennelijk volkeren die leefden van de jacht en van land en veeteelt.

En als ik kijk naar het gebruik van termen zal het verschil wel zijn dat de jagers en verzamelaars (nog) geen neolithische revolutie door gemaakt hebben.

#3

pdeblij

  pdeblij


 • >25 berichten
 • 29 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2005 - 20:03

ja maar kijk eens op een school, vaak is het eerste hoofdstuk bij geschiedenis "jagers en verzamelaars". hoe ken dat dan??

#4

ZonnTroLL

  ZonnTroLL


 • >250 berichten
 • 710 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 september 2005 - 20:17

Omdat men eerder nootjes en besjes en andere dingen verzamelden dan dat men aan landbouw en veeteelt deed.
De mens is een dier dat met zijn voorpoten Bach speelt.

#5


 • Gast

Geplaatst op 22 september 2005 - 21:10

ja maar kijk eens op een school, vaak is het eerste hoofdstuk bij geschiedenis "jagers en verzamelaars". hoe ken dat dan??

Ja, ik weet het. De hoofdstukken die ik gezien heb vind ik ook vrij matig.
"jagers en verzamelaars" zijn geen volkeren, het is gewoon een aanduiding van de leefwijze van bepaalde volkeren.
ons "soort" mens loopt zo'n 50.000 jaar op aarde rond. En die mensen waren de eerste -tig duizend jaar vooral nomaden. Later (ongeveer de laatste 10.000 jaar) vond de neolitische revolutie plaats, ontstonden er steden, etc.

Van die nomadische volkeren weten we niet zo gek veel van af. Ze hadden immers het schrift nog niet en enorm veel archeologische ontdekkingen zijn er ook niet geweest (wat logisch is).
Van wat er wel gevonden is kun je uit halen dat ze leefden van de jacht en nootjes en vruchten en zo verzamelden. Vandaar die benaming.
Verder zie je in die VO schoolboekjes nog een hoop speculatie van de schrijver er om heen geschreven wat gebacht word alsof het keiharde feiten zijn (mijn kritiek punt ook).

Maar over die "jagers en verzamelaars", het is dus geen volk. Er leven in Afrika nog steeds stammen die jagers en verzamelaars zijn.
Ook na de neolitische revolutie hebben er ook altijd jagers en verzamelaars geleefd.

#6

pdeblij

  pdeblij


 • >25 berichten
 • 29 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 september 2005 - 08:31

Aha, dit snap ik dan nog wel. Maar ik moet dus een werkstuk maken over Jagers en boeren. Het schijnt dus dat dit wel een groep was die leefde, of die beschreven is ofzo. Net als de jagers en verzamelaars.

Hoe kan ik dan een werkstuk maken over iets dat eigenlijk niet bestaat en niet bestaan heeft ?

Kan IEMAND hier DUIDELIJKE informatie over geven ? Want eigenlijk begin ik er steeds minder van te snappen
:shock: :?: ;) :?:

Patrick

#7

lngr

  lngr


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 september 2005 - 14:01

Ze hebben wel bestaan, maar het was zeker geen eenduidige groep en ze hebben op zich niks met elkaar te maken. Natuurlijk zijn er jagers en boeren die wel wat met elkaar te maken hadden en hebben, maar als je naar de groepen 'jagers' en 'boeren' kijkt, dan zul je zien dat de eerste groep honderdduizenden jaren oud is (ik neem aan dat je het alleen over de verschillende Homo's wilt hebben; tijgers zijn natuurlijk ook jagers), terwijl boeren pas 5000 jaar oud zijn.
I'm normally not a praying man, but if you're up there, please save me Superman!!!
Homer Simpson

#8


 • Gast

Geplaatst op 23 september 2005 - 14:39

terwijl boeren pas 5000 jaar oud zijn.

Volgens mij 10.000 jaar. :shock:

#9

lngr

  lngr


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 september 2005 - 14:54

Ja, kereltjes die gedeeltelijk sedentair leefden zijn ouder, maar iemand die gewoon heel zijn (altijd mannen, vrouwen hingen er maar een beetje bij) leven echt een vaste woonplek kon aanhouden (dus een 'echte' boer) is niet zo oud. 3000 vC, rond de Nijl en in Mesopotamie.
I'm normally not a praying man, but if you're up there, please save me Superman!!!
Homer Simpson

#10


 • Gast

Geplaatst op 27 september 2005 - 12:28

Daar heb je volgens mij gelijk in.
Maarover jagers en verzamelaars kun je denk ik daarvoor al niet meer spreken. Dan hadden volgens mij steden (als Jericho 7000 v.Chr.) nooit kunnen ontstaan denk ik.

#11

Cassanne

  Cassanne


 • >1k berichten
 • 1349 berichten
 • VIP

Geplaatst op 27 september 2005 - 13:26

Misschien bedoelen ze met die opdracht juist de tegenstelling tussen de 'jager' volken en de 'boeren' volken, dus in de periode dat beide nog naast elkaar bestonden? Of ze bedoelen de herder-volken zoals je die bijvoorbeeld in het oude testament ziet?
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

#12

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 september 2005 - 14:46

Ik heb eventje vluchtig wat post gelezen, ''jagers en verzamelaars cultuur, als opvolger van aaseten en verzamelen'' kwam op diverse plaatsen tot c.a. 14.000 jaar geleden tot stilstand, dat was 1000 jaar nadat onze naaste verwant in Europa uitstierf. Kleine groepen mensen vestigde zich op een plaats waar men zich gingen bezich houden met landbouw en visserij. Landbouw kwam ca. 7.000 a 8.000 geleden tot stand, terwijl visserij mogelijk ouder is dan landbouw. Er zij volkeren geweest waarvan bekend is dat zij boten konden fabricieren, het bekendste en oudste is de'' kano van Pesse''. Deze werd in Nederland gevonden. Ik meende dat in 2000 of 2001 de kranten er vol van stonden. Deze kano bleek 8.500 en nogwat oud te zijn. Een kano werd niet alleen gebruikt om door waterig gebied te komen maar werd ook gebruikt om goederen te vervoeren en mogelijk om op het water te gaan vissen. De 1ste nederzetting werden gevestigt langs rivier beddingen, dus visserij was voor de landbouw. Mesopotamie is de bakermat van onze beschaving, dat past in de gevonden voorwerpen en dateringsmethoden. Jericho werd ca. 7 a 9.000 jaar gelden gesticht, dus de genoemde tijdlijn past in dit beeld, want een gevonden heiligdom stamt uit die periode.

Een definitieve einde aan het ''jagen en verzamelen'' is niet gestopt, want er zijn genoeg inheemse volkeren die deze cultuur in leven houden, zoals de Bosjesmannen uit Afrika. Maar iedereen jaagt en verzamelt nog steeds, alleeen in een modern hedendaags jasje.

Landbouw vond 7 a 8000 jaar geleden pas met de verbouwing van wilde helm, wilde tarwe e.d., ook werd er varkens, koeien, kippen en ander pluimvee gehouden, welliswaar als wilde dieren, maar deze werd door de mens gesocialiseerd. Dat men nog jaagde en verzamelde ten tijde van het boeren was de ontwikkeling van verbouwingstechnieken in de landbouw, dus men was genoodzaakt om te jagen en te verzamelen.

#13


 • Gast

Geplaatst op 04 oktober 2005 - 20:42

ik heb een vraagje wat is een neolutische revolutie???? :shock: ;)

#14

Sjeares

  Sjeares


 • >25 berichten
 • 33 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2005 - 20:59

Neo bekent nieuw en een revolutie is meer een plotselinge grootschalige verandering met grote gevolgen voor bijvoorbeeld de economie of leefwijze van personen

Jagers en verzamelaars zijn mensen"oermensen" die leefden van plek naar plek Daar jaagden en probeerden zoveel mogelijk voedsel te verzamelen en dan weer verdertrokken.

Boeren en verzamelaars is iets heel anders; boeren blijven op dezelfde plek
Want als een boer eenmaal vruchtbare grond heeft waarom zou ie dan verdertrekken? De boer blijft gewoon op zijn eigen stekkie om groente te oogsten enzo...

#15


 • Gast

Geplaatst op 05 oktober 2005 - 19:59

ik heb een vraagje wat is een neolutische revolutie???? :shock: ;)


Het "neolithicum" is de nieuwe steentijd. (Begon zo'n 10.000 jaar v.Chr.)
De "neolithische revolutie" is zeg maar de verandering die toen plaats vonden. Die veranderingen duurden trouwens wel duizenden jaren en de eerste sporen zijn aangetroffen al van voor het neolithicum.

Als ik in wat aantekeningen neus zou de neolithische revolutie tussen 9000 en 6000 v.Chr. hebben plaats gevonden. Klopt niet helemaal met m'n boven genoemde jaartallen, maar goed. Tzijn toch allemaal ruwe schattingen. Tis maar waar je het laat beginnen en eindigen.
Tis een breder begrip, maar in dit topic bedoelde ik er de ontwikkeling van de landbouw mee. Mensen ontwikkelden betere werktuigen, gingen vee houden (domesticatie), landbouw ontwikkelde etc.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures