Springen naar inhoud

Knikkerlift


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Retaliator

    Retaliator


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2011 - 11:56

Bij een project op school hebben we een luchtpomp ter beschikking gekregen.
De bedoeling is om op zo een efficient mogelijke manier knikkers over een hoogte te transporteren.

Nu, we hadden in gedachte om een buis van ongeveer dezelfde binnendiameter te gebruiken om hierin de knikkers naar boven te blazen. Met behulp van een variac, kunnen we deze luchtpomp eenvoudig op het juiste vermogen regelen.

Bij het uittesten bleek echter dat het niet zo simpel was. De moeilijkheid zat hem in het aanvoerprincipe van de knikkers zelf. Door de opening van de hoofdbuis (verticaal) ging namelijk ook een heel deel van de luchtdruk en zorgde ervoor dat de knikkers weg van de opening werden geblazen. Wij gingen er namelijk van uit dat er een onderdruk zou gecreeerd worden in de onderste buis en dus de knikkers automatisch wel in de buis zou stromen.


De prof stelde voor om in schokken te werken. d.w.z. de pomp constant aan en uit schakelen en dan 5 knikkers tegelijk erdoor te blazen. Zijn er geen betere oplossingen hiervoor?

Als dit bij practica hoort, sorry. Maar aangezien dit niet echt een laboproef is, en meer met stromingsleer te maken heeft, heb ik het hier bijgezet.

Bijgevoegde miniaturen

  • snelleschets.jpg

Veranderd door Retaliator, 03 maart 2011 - 12:02


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures