Springen naar inhoud

- - - - -

Experimentele training helpt drinkgedrag alcoholisten te corrigeren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 maart 2011 - 09:44

Een nieuwe experimentele methode blijkt effectief in het veranderen van het drinkgedrag van alcoholverslaafden. Zogeheten Cognitieve Bias Modificatie-trainingen kunnen, in aanvulling op conventionele gedragstherapie, de automatische actietendensen ten opzichte van alcohol verminderen.
De nieuwe interventiemethode, een hertraining gebaseerd op Cognitive Bias Modification (CBM). Het basisidee van CBM is het direct manipuleren van een cognitieve bias (vertekening), waarvan wordt aangenomen dat deze een cruciale rol speelt bij psychische aandoeningen zoals alcoholverslaving.
Neurocognitieve modellen van psychopathologie veronderstellen dat verstoringen in de informatieverwerking een belangrijke rol spelen in het ontstaan en de instandhouding van diverse psychische stoornissen. In de ontwikkeling van alcoholverslaving ontstaan diverse zogenoemde biases: een aandachtsbias voor alcohol (alles wat met alcohol te maken heeft, houdt de aandacht van een zware drinker vast), automatische geheugenassociaties en de actietendens om alcohol te benaderen. De onderzoekers hebben nu voor al deze biases experimentele methodes ontwikkeld om ze te beÔnvloeden. Deze methodes vormen een aanvulling op bestaande gedragstherapeutische behandelingen, die trachten mensen bewust te maken van irreŽle gedachten en deze te vervangen door functionele gedachten.

Lees meer ... Universiteit van Amsterdam
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures