Springen naar inhoud

Mechanica - virtuele arbeid en potentiŽle energie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

HosteDenis

  HosteDenis


 • >250 berichten
 • 689 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2011 - 16:14

Ik heb eerder in mijn studies al de methode van virtuele arbeid gezien om achter verschillende krachtcomponenten of hoeken te komen in een evenwichtsstand. Nu mijn studies verder gevorderd zijn wordt de methode van virtuele arbeid niet meer specifiek uitgelegd, maar ze wordt wel nog gebruikt. Met de volgende oefening heb ik dan ook even moeite, ik zie niet direct hoe ze eraan komen:

HP0004.jpg

Ik snap wel hoe ze komen aan de volgende 2 opsommingspuntjes, maar ging dit niet direct zelf gedaan hebben:


Moet je om de virtuele arbeid (laten we die hier LaTeX noemen) te berekenen niet stellen dat deze arbeid gelijk is aan alle krachten maal een virtuele verplaatsing opgeteld met alle momenten maal een virtuele (kleine) hoekverdraaiing?

In mijn handboek berekenen ze precies, voor de horizontale component, LaTeX en zetten ze dus de virtuele verplaatsing LaTeX om in een term die een virtuele rotatie (en het gevraagde) bevat, namelijk LaTeX . Dit mag uiteraard, want je zet de virtuele translatie om in term met een virtuele (kleine) rotatie, maar hoe weet je dat dit in een geval als dit moet? Ja, ik zie dat het uitkomt, maar als je de oefening zelf wil oplossen, hoe weet je dat dan?

Hoe ze aan de virtuele arbeid van de verticale component komen, is gelijkaardig met die van de horizontale component. In mijn handboek berekenen ze, voor de verticale component, LaTeX en zetten ze dus weer de virtuele verplaatsing LaTeX om in een term die een virtuele rotatie (en het gevraagde) bevat, namelijk LaTeX .

Als ik het goed begrijp (maar dit is ťťn van mijn vragen), tel je dan je termen van de arbeid (virtueel en ogenblikkelijk) samen en probeer je daarin de virtuele arbeid af te zonderen en ervoor te zorgen dat de krachtfactor van de virtuele arbeid nul is (of hier de momentfactor aangezien we het hebben omgezet naar een virtuele rotatie)?

Vroeger lostten we oefeningen namelijk anders op met een methode van de virtuele arbeid. Het principe is hetzelfde, maar het stappenplan was anders.

De methode van potentiŽle energie is nieuw, maar ze lossen hier een eenvoudige voorbeeldsoefening op om te tonen hoe gelijk ze zijn. …ťn van mijn vragen is dan ook hoe je precies de potentiaalfunctie vindt die de potentiŽle energie uitdrukt in functie van je stangenstelsel. De oplossing van de oefening begint ook op de pagina die ik hierboven al plaatste, en gaat verder bovenaan volgend blad:

HP0005.jpg


Als ik het na jullie reacties goed begrijp, zal ik oefening 1.6.2 zelf oplossen.


Dus, even opgesomd, mijn vragen.
 • Hoe weet je dat je de virtuele translatie in een rotatie moet omzetten om tot het gevraagde te komen? Moet je gewoon substitueren tot het gevraagde voorkomt in je uitdrukking van virtuele arbeid, en deze dan gelijkstellen aan nul?
 • Klopt het als ik zeg dat je, na het bekomen van je uitdrukking voor de virtuele arbeid, je dan je termen van de arbeid (virtueel en ogenblikkelijk) samentelt en probeert daarin de virtuele arbeid af te zonderen en ervoor te zorgen dat de krachtfactor van de virtuele arbeid nul is (of hier de momentfactor aangezien we het hebben omgezet naar een virtuele rotatie)?
 • Hoe vind je precies de potentiaalfunctie die de potentiŽle energie uitdrukt in functie van je stangenstelsel?


Alvast bedankt!

Denis
"Her face shown like the sun that I strived to reach."

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 maart 2011 - 19:48

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

HosteDenis

  HosteDenis


 • >250 berichten
 • 689 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2011 - 21:06

Dankje, Jan.

Ik heb vooral moeite met de methode van potentiŽle energie, als iemand me daarmee zou kunnen helpen?

De methode van de virtuele arbeid snap ik wel, maar zou ik niet altijd via deze stappen toepassen. Hoe dan ook, toegepast op oefening 1.6.2 (staat ook in de scans, maar niet uitgewerkt) krijgen we dan als oplossing:

De virtuele arbeid van de horizontale component bedraagt LaTeX

De virtuele arbeid van de verticale component bedraagt LaTeX

De totale virtuele arbeid bestaat nu uit twee delen, 1 deel te wijtena an de ogenblikkele evenwichtsstand θ en een tweede deel te wijten aan de virtuele verplaatsing δθ.
LaTeX

Daarvan is de laatste term te wijten aan de virtuele verplaatsing en wanneer we deze gelijkstellen aan nul bekomen we dat de kracht P gelijk is aan 10N.

De virtuele arbeidsmethode heb ik dus onder de knie. Kan iemand me helpen met de potentiŽle energie-methode?


Denis
"Her face shown like the sun that I strived to reach."

#4

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 21 maart 2011 - 17:01

Verplaatst naar het natuurkundeforum
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

HosteDenis

  HosteDenis


 • >250 berichten
 • 689 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2011 - 18:53

Sorry voor het bumpen... Maar, niemand?
"Her face shown like the sun that I strived to reach."

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures