Springen naar inhoud

- - - - -

Supergeleiding zàt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 maart 2011 - 10:24

Supergeleiding zàt
Glühwein beïnvloedt elektrische eigenschappen ijzerlegering

IJzer-telluur-zwavellegeringen worden supergeleidend wanneer je ze eerst een etmaal marineert in glühwein of hete sake. Aan welke ingrediënt van de drank dat ligt is nog een raadsel. Maar het is vermoedelijk niet de alcohol, zo schrijven Japanse onderzoekers in het tijdschrift Superconductor Science and Technology.

Geplaatste afbeelding
Geloof het of niet, dit is een chemisch experiment.

Het materiaal in kwestie laat zich omschrijven als FeTe1-xSx . Bekend was al dat deze combinatie in principe supergeleiding kan vertonen bij temperaturen van een paar Kelvin. Maar alleen als het op een bepaalde manier is uitgekristalliseerd. Vaak zie je de supergeleiding in eerste instantie niet, en treedt ze pas op na langdurige blootstelling aan zuurstof.

In plaats daarvan hebben Keita Deguchi, Yoshika Takano en collega’s (National Institute for Materials Science, Tsukuba) nu FeTe0,8S0,2 blootgesteld aan verschilende alcoholische dranken, gedurende 24 uur bij 70 graden Celsius. Daarna bleek het óók supergeleiding te gaan vertonen.

...

Lees verder: http://www.c2w.nl/su...at.123924.lynkx

Bron: C2W

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures