Springen naar inhoud

- - - - -

Zonlicht be´nvloedt afbraak medicijnen.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 maart 2011 - 13:34

Zweedse onderzoekers ( onder andere Erik Eliasson) besloten uit te gaan zoeken hoe groot de invloed van zonlicht was op de afbraak van medicijnen. Men wist al dat vitamine D, dat wordt aangemaakt als men zonlicht "binnenkrijgt", het enzym CYP3A4 zal be´nvloeden. Dit enzym is betrokken bij het afbraakproces van medicijnen in de lever.


Geplaatste afbeelding


Het experiment werd onder andere gehouden met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (sirolimus en tacrolimus) , in de zomermaanden was de hoeveelheid van deze medicijnen aanzienlijk ( 7 tot 70 procent) minder dan in de winter. De mensen die medicijnen slikten die niet door CYP3A4 werden afgebroken, vertoonden geen verschillen tussen de zomer- en wintermaanden. Ook het medicijn mycofenolzuur, wat een immuunssysteemonderdrukkende werking heeft, werd niet meer afgebroken in de zomermaanden.

Dit zou voor sommige mensen betekenen dat wanneer ze leven in een gebied waar de hoeveelheid zonlicht nogal flucueert en ze een bepaalde immuunsysteemonderdrukkend-medicijn gebruiken, een verbeterde manier moeten zoeken om toch het gehele jaar het gewenste effect te krijgen. Dit probleem krijgt grote gevolgen bij patiŰnten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan; medicijnen die worden voorgeschreven om de kans op afstoting zo klein mogelijk te houden worden namelijk ook sneller afgebroken.

http://www.niernieuw...142&cat=ln&loc=
http://www.scientias...nnige-dag/27038
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures