Springen naar inhoud

Zwijgcultuur?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jdith

  Jdith


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2011 - 08:04

Dag allemaal,

hoe kan een zwijgcultuur vanuit sociologisch oogpunt omschreven worden?

Dan denk ik aan een zwijgcultuur die bijvoorbeeld rondom het seksueel misbruik binnen de R.K kerk heerst.

Veranderd door Jdith, 16 maart 2011 - 08:04


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

KeathFloris

  KeathFloris


 • >25 berichten
 • 30 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2012 - 16:41

Mijn omschrijving zou zijn een cultuur waarin niet alle informatie wordt gedeeld, maar waar een (groot) gedeelte intern wordt gehouden. Dit is niet alleen met onderwerpen als seks, maar ook asociaal gedrag, irritaties, en zelfs complimenten. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je iemand waarvan je het niet verwacht iets slims, grappigs oid hoort zeggen, en je dit voor jezelf houdt? Ik ben hier op gaan letten en probeer nu alle positieve elementen uit te spreken. De resultaten die hier uit komen zijn fantastisch.

Negatieve elementen kunnen ook zeker worden uitgesproken. Hier heb je alleen een stuk meer rapport nodig met de desbetreffende persoon, omdat deze het anders niet als eerlijkheid, maar als aanvallend kan beschouwen.

Een zwijgcultuur lijkt universeel, om sociale interactie te optimaliseren. Ik zou dus bijna niet meer van een cultuur spreken, omdat dat impliceert dat het elders anders ligt. Dit is (voor zover ik weet) niet het geval.

Is dit wat je bedoeld?

Groet

#3

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3029 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 21 maart 2012 - 10:28

Ik zou zwijgcultuur willen omschrijven als een situatie of zaak waarvan eenieder weet dat hij bestaat, maar waarover, als stilzwijgend overeengekomen, niet wordt gesproken of die niet erkend wordt. Over het algemeen worden zulke zaken cultureel beschouwd als ongepast of onwelvoeglijk. Dergelijke onderwerpen die taboe zijn kunnen wel indirect worden besproken op een politiek correcte wijze.

Vooral binnen kerkgenootschappen, maar ook binnen bepaalde beroepsgroepen zoals artsen, is men met deze zwijgcultuur bekend. Een van de meest bekende zwijgers was Paus Pius XII die niet alleen zweeg over de verschrikkingen van het nationaal socialisme en de concentratiekampen, maar ook over de vervolging van christenen in het algemeen en de katholieke kerk in het bijzonder in de Sovjet Unie, Mexico en Spanje.

Een van de redenen voor het zwijgen binnen (beroeps)groepen is waarschijnlijk dat niemand de moed heeft om er iets tegen te doen of zaken aan te kaarten.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures