Springen naar inhoud

kleurenspectrum


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 22 september 2005 - 16:53

Dit is misschien wel een vreemde vraag maar ik zit er eigelijk al de hele dag aan te denken:

we zien kleuren van voorwerpen doordat een bepaald deel van het licht wordt geabsorbeerd en een deel wordt gereflecteerd. De frequentie van de weerkaatsing bepaald de kleur (toch?). Als een voorwerp alle licht absorbeert ervaren wij het als de kleur zwart.

hierover ben ik gaan nadenken en daaruit komt de volgende vraag:
is het zo dat alles om ons heen eigenlijk zwart is (dus ook mensen, gebouwen, dieren, ALLES) maar dat we alles waarnemen, met de bijhorende kleuren, bij de gratie van licht wat erop valt?

Mijn vraag klinkt misschien vreemd. komt omdat ik niet veel verstand heb van biologie. Maar wat ik bedoel: Heeft iets/iemand echt een kleur of is dit slechts ónze perceptie (zoals sommige dieren een andere perceptie hebben en alles zwart/wit zien) ????? Als dat zo is dan betekent dat namelijk dat alles om ons heen donker is.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8398 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 september 2005 - 16:57

Je vraag komt op mij over in de trant van: als we geen ogen hebben, welke kleur heeft de wereld dan? Dat kan je niet weten.

Kleur is niets anders dan gefilterd licht. Of deze kleur binnen ons spectrum valt is weer een andere vraag. Je kan niet zeggen dat iets een specifieke kleur heeft, die voor alle organismen (die kunnen zien) er hetzelfde uit ziet.
"Meep meep meep." Beaker

#3

lngr

  lngr


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 september 2005 - 21:09

Waarom zou het feit dat kleuren individueel bepaald zijn betekenen dat alles eigenlijk zwart is? Dat kleur niet objectief bepaald is, betekent niet dat het totaal niet bestaat.
I'm normally not a praying man, but if you're up there, please save me Superman!!!
Homer Simpson

#4


 • Gast

Geplaatst op 22 september 2005 - 21:31

nee, ik zeg ook niet dat het totaal niet bestaat. Natuurlijk bestaan wij en alle objecten om ons heen maar vergelijk het met zwarte materie in de ruimte. Doordat het geen licht weerkaatst zien we het niet maar het is er wel. Zou er licht op weerkaatsen dan zouden we de materie zien en met een bepaalde kleur. Maar dat is de kleur die wij met ons visuele eigenschappen (ogen i.c.m. gerelateerde hersengebied) waarnemen. Dat zegt echter niets over de "ware" kleur.

#5

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8398 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 september 2005 - 21:38

laten we kleur eerst definiëren: een kleur is een specifieke golflengte van licht.

Elk object heeft een aparte eigenschap die bepaald welke golflengte wordt teruggekaatst en welke niet. Dit neem je waar op je netvlies. Wanneer er receptoren aanwezig zijn die gevoelig zijn voor deze golflengte van licht zal het aan de hersenen worden doorgegeven. Wat je hersens uiteindelijk met deze informatie doen verschilt van soort tot soort.

Kijk ook even hier: http://www.wetenscha...showtopic=13364
"Meep meep meep." Beaker

#6

Bas

  Bas


 • >250 berichten
 • 824 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 september 2005 - 22:17

Dat wij elektromagnetische straling met een bepaalde golflengte een 'kleur' noemen (zoals ~700 nm is 'rood') is onze eigen definitie, maar dat een object die bepaalde golflengte uitstraalt is meetbaar en dus een feit. 'Zwart' is een gebrek aan met onze ogen waarneembare EM-straling. Een zwart object straalt bijvoorbeeld wel warmtestraling (infrarood) uit. Echter, dit kunnen wij niet zien en daarom noemen we het zwart.
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures