Dobbelt darwin?

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Dobbelt darwin?

Dobbelt Darwin?


‘God dobbelt niet’ aldus een beroemde uitspraak van Einstein. Maar dobbelt Darwin? Een onderzoek van genetici wijst in die richting.

Een centrale vraag in de evolutiebiologie is in welke mate evolutie herhaalbaar is. Evolutiebioloog Stephen J. Gould stelde dat als we de ‘tape of life’ zo’n 500 miljoen jaar terug zouden draaien en opnieuw af zouden spelen de mens niet opnieuw zou ontstaan door de grote invloed van toeval op het verloop van evolutie. Zulke toevalligheden kunnen externe oorzaken hebben, denk aan catastrofes, maar ook interne, zoals epistasie (mutatie-interactie).

Om de invloed van epistasie op het verloop van evolutie te onderzoeken werden keer op keer de evolutionaire paden die bewandeld worden door een antibioticumresistentie-enzym bestudeerd terwijl het zich aanpast aan een nieuw antibioticum. Dit gebeurde vrijwel altijd via een reeds bekend pad dat ook waargenomen wordt bij bacteriën die in ziekenhuizen geïsoleerd worden. In een paar gevallen echter week het pad sterk af.


Lees meer ... Wageningen Universiteit


Wikipedia: epistasie


Wetenschappelijke publicatie (pdf)
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer