Springen naar inhoud

Nederlandse sterrenkunde olympiade 2011


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sluys

  sluys


 • >25 berichten
 • 67 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2011 - 18:29

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren die natuur- en of sterrenkunde leuk vinden. De voorronde is vrijblijvend en laagdrempelig; je kunt de vragen op je gemak doorkijken en (proberen te) maken voordat je besluit mee te doen. Aangezien sterrenkunde niet wordt gedoceerd aan de meeste middelbare scholen gaan we uit van de stof die in de bovenbouw bij natuurkunde wordt onderwezen.

De beste 15 deelnemers zullen worden uitgenodigd voor een Masterclass en de finale, die dit jaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen plaatsvinden. De winnaar mag met een compaan naar La Palma vliegen om waar te nemen met een professionele telescoop. Daarnaast zijn iPods en boekenbonnen te winnen.

De opgaven van de voorronde zijn te vinden op de website van de Olympiade: http://www.sterrenkundeolympiade.nl/

Je hebt tot 1 mei 2011 de tijd om ze op te lossen en je antwoorden in te sturen. Doe mee, of vertel het aan je natuurkunde-enthousiaste nichtjes, buurjongens etcetera.

Voor de Vlamingen onder ons, zie de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade: http://www.sterrenkundeolympiade.be/
De sterrenhemel voor Nederland en Belgie: http://hemel.waarnemen.com

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sluys

  sluys


 • >25 berichten
 • 67 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2011 - 15:15

De voorronde van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011 is inmiddels in volle gang. De vragen zijn al ruim 400 keer gedownload (neergeladen) en de eerste deelnemers hebben hun antwoorden ingestuurd.

Je hebt nog iets meer dan twee weken voordat je antwoorden ingeleverd moeten zijn - de deadline is 1 mei 2011. Registreren voor deelname en het inleveren van de antwoorden kan via http://www.sterrenku...l/insturen.html Er is dus ook nog tijd om het goede nieuws te verspreiden en mensen aan het werk te zetten ;)
De sterrenhemel voor Nederland en Belgie: http://hemel.waarnemen.com

#3

Basicnerd

  Basicnerd


 • >25 berichten
 • 51 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2011 - 10:42

Hallo,
Ik zit in de derde en ben van plan om een natuur en techniek profiel te kiezen(natuurkunde,scheikunde,wiskunde,biologie).
Ik ben op zich ook wel geïnteresseerd in sterrenkunde dus begon ik met goede hoop aan de voorrondes.
Alleen kwam in bij de vierde vraag al in de problemen omdat ik de stof die daar aan bod komt nog nooit heb gezien en dus ook niet toe weet te passen.
Nadat ik wat dingen open had gelaten om er later naar te kijken kwam ik weer bij wat dingen die ik in ieder geval begreep.
Zo ging het even door tot ik bij de Open vragen kwam, de eerste vraagstelling nam één heel A4-tje in beslag ;)
Toen ben ik direct gestopt.
Mijn vraag is nu of er ook een vergelijkbare wedstrijd is maar dan meer op mijn niveau. Of moet ik gewoon nog een paar jaar wachten?
Ik ben 14 (zelfs al bijna 15) en zit op het VWO. Door mijn leeftijd kan ik nog niet altijd meepraten met de onderwerpen die hier worden behandeld.Dus als ik een fout maak.. VERBETER ME A.U.B!

Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel
Marcus Tullius Cicero

#4

sluys

  sluys


 • >25 berichten
 • 67 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2011 - 13:56

Hallo Basicnerd,

Dit is de enige Sterrenkunde Olympiade in Nederland, dus er is geen alternatief op een wat lager niveau. Om die reden is dit jaar besloten om, zoals je misschien hebt gezien, de mogelijkheid te bieden eventueel alleen de antwoorden op de meerkeuzevragen in te sturen. Dit betekent dus dat je automatisch meespeelt op een lager niveau (de open vragen zijn wat lastiger dan de meerkeuzevragen), waardoor echter ook de prijzen lager uitvallen.

De meeste inzendingen voor de Olympiade komen doorgaans van leerlingen uit VWO 4 en, met name, 5 en 6 - en de bedoeling is niet dat het voor hen 'een makkie' is. Dit betekent dus dat het helemaal geen schande is om als VWO-3 of VWO-4 leerling moeite te hebben met de vragen - in tegendeel: als je had gezegd dat je ze een (paas)eitje vindt, zou ik denken dat je de vragen niet goed begrepen had ;-) De reden hiervoor is dat een deel van de stof pas in VWO-4 of later op school wordt behandeld. Bovendien wordt je in de loop van het VWO door ervaring alsmaar handiger in het oplossen van problemen.

Merk overigens op dat de open vragen een hoop tekst en uitleg hebben, maar dat het aantal (deel)vragen in de open vragen lager is dan in de meerkeuzevragen. Laat je dus niet meteen intimideren door de grote hoeveelheid tekst. We hebben van meer mensen gehoord dat de vragenlijst wat aan de lange kant is/lijkt, dus als je niet alle vragen kunt beantwoorden of niet zeker bent van alle antwoorden, wil dat nog niet automatisch zeggen dat je geen enkele kans maakt!

Je kunt dus twee dingen doen:
1) je moet zeker de antwoorden op de meerkeuzevragen insturen - je hebt de energie er al in gestoken, en je begint al met meedingen naar de prijzen
2) je kunt eventueel nog eens naar de open vragen kijken, door de grote hoeveelheid uitleg heen prikken, en beginnen de vragen te beantwoorden. Je kunt weer de vragen overslaan die je in eerste instantie te moeilijk lijken, en daar eventueel later op terugkomen. Ook een incomplete antwoordenlijst kun je in dit geval insturen. Merk ook op dat we vooral geinteresseerd zijn in de methode waarmee je de problemen oplost - mocht je snappen hoe het probleem opgelost zou moeten worden, maar niet in staat zijn de berekening ook uit te voeren (of een enorme rekenfout maken), dan verdien je daar nog steeds punten mee.
3) of je 2) nu wel of niet doet, dit is hoe dan ook een prima oefening. Nadat de voorronde gesloten is zullen de antwoorden online komen en daarvan kun je dus een hoop leren. Hierdoor, en door de extra stof die je tegen die tijd hebt geleerd, maak je volgend jaar een veel grotere kans!

Omdat Koninginnedag in het laatste weekend van de Olympiade valt hebben we de deadline met 1 dag verlengd - uiterlijk maandag 2 mei moet je je antwoorden opsturen.

Succes!
De sterrenhemel voor Nederland en Belgie: http://hemel.waarnemen.com

#5

sluys

  sluys


 • >25 berichten
 • 67 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 mei 2011 - 08:38

De voorronde van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011 is nu offcieel gesloten. Inzenden kan dus niet meer. Tussen 1 maart en 1 mei hebben 1200 mensen onze website bezocht, waren er ruim 500 downloads van de vragenlijst en hebben 31 mensen hun antwoorden ingestuurd. Volgend jaar is er weer een Olympiade. Kom dus begin 2012 terug naar onze website, of volg onze Facebook-pagina om op de hoogte te worden gehouden.

Veranderd door sluys, 03 mei 2011 - 08:42

De sterrenhemel voor Nederland en Belgie: http://hemel.waarnemen.com

#6

sluys

  sluys


 • >25 berichten
 • 67 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2011 - 12:55

De organisatie is druk met het nakijken van de inzendigen van de voorronde. Inmiddels zijn de antwoorden online. Kijk op http://www.sterrenkundeolympiade.nl/
De sterrenhemel voor Nederland en Belgie: http://hemel.waarnemen.com

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures