Springen naar inhoud

Werking van het netvlies


  • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_hello_*

  • Gast

Geplaatst op 26 maart 2011 - 21:52

Hallo allemaal,
met biologie zijn we bezig met de werking van het oog. Bij het onderdeel netvlies loop ik vast.
In het netvlies zitten zenuwcellen en zintuigcellen. De zintuigcellen, de staafjes en kegeltjes, geven hun informatie door aan zenuwcellen. Maar op onder andere dit plaatje (http://biochemistry..../Hb/figuur4.jpg) staat dat het licht eerst door de zenuwcellen heen gaat, voordat het de zintuigcellen bereikt.

Mijn vraag: hoe kan de informatie uit de zintuigcellen in de zenuwcellen komen, terwijl het licht eerder in de zenuwcellen komt dan in de zintuigcellen?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Sjitty

    Sjitty


  • >250 berichten
  • 320 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2011 - 22:27

het licht gaat inderdaad eerst doorheen de zenuwcellen maar dat wil niet zeggen dat die zenuwcellen dat licht "voelen". het zijn de lichtgevoelige eiwitten (o.a rhodopsine) die het licht capteren en ze ( mits een hele reeks tussenstappen) omzetten in een elektrisch signaal. deze eiwitten zitten in die staafjes en kegeltjes en niet in die zenuwcellen ervoor. Het licht kan dus voor een groot deel ongehinderd doorheen die eerste rij van zenuwcellen passeren zonder opgevangen te worden en slechts door de aangepasste cellen met die lichtgevoelige eiwitten echt gevangen worden. Zolang dat licht geen gepaste acceptor molecule om interactie mee aan te gaan tegenkomt gaat ze gewoon verder doorheen het weefsel. 1 cellaag van zenuwcellen houdt het licht zeker niet volledig tegen.

en dat signaal wordt dan doorgegeven naar de zenuwcellen via de gangbare signaaltransductieweg van neuronen. zintuigcellen zijn een speciale vorm van zenuwcellen. eens geprikkeld gaat het signaal gewoon elektrisch verder naar die eerste rij van zenuwcellen en zo naar de hersenen.

#3

*_gast_hello_*

  • Gast

Geplaatst op 26 maart 2011 - 22:38

Ik snap het, bedankt voor het duidelijke antwoord!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures