Springen naar inhoud

- - - - -

Superkritisch koolstofdioxide schroeft rendement elektriciteitscentrale op


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 maart 2011 - 12:22

Superkritisch koolstofdioxide schroeft rendement elektriciteitscentrale op

Door het gebruik van superkritisch koolstofdioxide kan het rendement van elektriciteitscentrales flink omhoog, zo blijkt uit een proefproject van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Sandia National Laboratories.

Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Sandia National Laboratories begint een demonstratiefase van een project voor de opwekking van elektriciteit op basis van een Brayton-cyclus met superkritisch CO2. De voordelen zijn groot: bij een gasturbine neemt de efficiency met veertig procent toe en ook bij zonthermische krachtcentrales stijgt het rendement sterk, zegt Sandia. Ten opzichte van de gangbare, door stoom aangedreven Rankine-cyclus is deze nieuwe aanpak ook gunstig, omdat er minder corrosie optreedt en er veel minder ruimte nodig is.

De superkritische eigenschappen van koolstofdioxide bij temperaturen boven vijfhonderd graden Celsius en een druk boven 76 bar maken het mogelijk dat een centrale met een erg hoge thermische efficiency werkt. Een superkritisch gas heeft de dichtheid van een vloeistof en de eigenschappen van een gas.

...

Lees verder: http://www.c2w.nl/su...nt.125942.lynkx

Bron: c2w.nl

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures