Springen naar inhoud

Grootte van het heelal


 • Log in om te kunnen reageren

#1

joren

  joren


 • >100 berichten
 • 112 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2011 - 00:33

Hoe bepaalt men de grootte van het heelal en de afstand tot een ?

Ik weet dat men gebruik maakt van de roodverschuiving (dopplereffect) om te bepalen hoever een ster van hier staat, maar het licht dat we op dit moment van die bepaalde ster ontvangen is misschien al miljoenen jaren onderweg, dus de afstand die we bepalen aan de hand van het licht dat we nu ontvangen is de afstand van die ster ten opzichte van ons van miljoenen jaren geleden, niet?
Indien er een fout zit in mijn redenering mag je dit altijd vermelden.
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.
-- Sir Arthur Conan Doyle

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3412 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 maart 2011 - 19:57

Inderdaad geeft men de reisafstand die het licht heeft afgelegd van het verre object op het tijdstip van het licht uitzenden (t1) naar de aarde op het tijdstip waarop het licht arriveert (t2). Die reisafstand van het licht is groter dan de afstand aarde-object op t1, en kleiner dan de afstand aarde-object op t2.

Dat is min of meer noodzakelijk omdat sommige van die verre objecten een kortstondige gebeurtenis waren, zoals een heldere gammaflits. Bijvoorbeeld de gammaflits GRB 090423 die op aarde in 2009 werd waargenomen, waarvan de afstand toen een record was: 13 miljard lichtjaar, duurde minder dan een dag. Die gammaflits bestond dus alleen op t1. Maar de aarde bestond nog niet op t1, wel op t2.

1 2

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures