Springen naar inhoud

Werking van een anticoagulant


 • Log in om te kunnen reageren

#1

datenshi

  datenshi


 • >100 berichten
 • 123 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2011 - 08:56

Bij wonden komt er een stolling van bloed die los laat als de wond genezen is, voor het vormen van de stolling wordt fibrinogeen omgezet in fibrinedraden als het in contact komt met de inhoud van bloedplaatjes.

er zijn echter ook stoffen die er voor zorgen dat bloed niet stolt, bloedzuigers en muggen gebruiken die stoffen ook. maar op welk punt van de stolling hebben die stoffen effect?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2011 - 10:07

Medicinaal heparine:

De werking van heparine berust op het feit dat het de functie van antitrombine III versterkt, omdat het lijkt op de proteoglycanen van heparansulfaat die van nature aanwezig zijn op de celmembraan van het endotheel. Antitrombine III inactiveert bepaalde specifieke stollingsfactoren. Doordat deze stollingsfactoren geremd worden zal het stollingsproces vertragen. Het effect van heparine in bloed wordt gemeten door bepaling van de geactiveerde partiŽle tromboplastinetijd (APTT).

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heparine

Bloedzuiger: Hirudine, ongeveer zelfde werking als heparine.

Bloedstolling is een ingewikkeld proces (zie schema). In het kort komt het erop neer dat de vorming van trombine de belangrijkste schakel is in de bloedstolling. Trombine zorgt namelijk voor de vorming van fibrine. Dit zijn lange eiwitdraden die de wond dichttrekken. Zonder trombine geen fibrine en dus geen bloedstolling. En dat is precies wat het speeksel van de bloedzuiger doet. Het speeksel bevat hirudine. Hirudine heeft dezelfde werking als heparine en voorkomt de vorming van trombine in het bloed, en dus bloedstolling.

bron: ttp://www.ivn.nl/detail_page.phtml?&username=guest@ivn.nl&password=9999&groups=IVN&banner=4&province=ZH&region=voorne&page=bloedzuiger

M.a.w, ťťn van de mechanismen is voorkomen van de vorming van trombine (rechtsreeks of onrechtstreeks, vb via antitrombine of andere factoren). Trombine zet fibrine om in fibrinogeen, van welke je de functie bij al kent.

Misschien zijn nog talrijke andere mechanismen mogelijk, maar met deze heb je misschien al genoeg.

PS: deze info vond ik door simpelweg "antibloedstolling" in google te tikken en twee pagina's te bekijken. Probeer misschien toch eerst google en wiki, tenzij je nog veel specifieker informatie (pathways, structuren, inhibitie mechanismen?) zoekt?

Veranderd door Sjitty, 31 maart 2011 - 10:11


#3

datenshi

  datenshi


 • >100 berichten
 • 123 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2011 - 13:20

ik ben vooral opzoek naar waardoor trombine niet gevormd wordt in het bijzijn van die stoffen, dus het is wel redelijk specifiek.
via google heb ik dat namelijk nergens kunnen vinden

#4

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2011 - 16:01

Heparine bindt aan het enzym remmer antitrombine III (AT) veroorzaakt een conformationele verandering die leidt tot de activering door middel van een verhoging van de flexibiliteit van haar reactieve site lus. De geactiveerde AT inactiveert dan trombine en andere proteasen betrokken bij de bloedstolling, vooral factor Xa. De snelheid van inactivatie van deze proteasen door AT kan toenemen door tot 1000-voudig als gevolg van de binding van heparine.

bron: http://www.news-medi.....28Dutch).aspx

Antitrombine is dus een inhibitor van trombine (inhibeert niet de vorming van trombine maar de werking van trombine). Heparine is allosterische activator van Antitrombine en dus onrechtstreeks een inhibitor van trombine.

Veranderd door Sjitty, 31 maart 2011 - 16:12


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures