Springen naar inhoud

- - - - -

Magnetisme ultrasnel ultra anders


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 april 2011 - 11:19

De techniek om magneten in een razendsnel tempo om te polen heeft een bijzonder fenomeen aan het licht gebracht. Het is volkomen nieuw en volkomen onverwacht: magnetisme is sneller dan de magnetische interactie.

Voor het experiment werd een dunne film gebruikt van een legering van gadolinium en ijzer. Dat materiaal is anti-ferromagnetisch, wat wil zeggen dat de spins, de magnetische veldjes van de atomen, tegengesteld zijn gericht. Het materiaal heeft daardoor als geheel geen magnetisch veld.
‘Toen we het materiaal bewerkten met laserpulsen, zagen we tot onze eigen verrassing dat de spins van het ijzer en het gadolinium een verschillend tempo van ompolen hebben. De magnetisatierichting van ijzer werd tien keer sneller omgepoold dan gadolinium.
Deze ultrasnelle dynamica ligt buiten de uitleg die tekstboeken over magnetisme kunnen geven. Tot nu toe was de theorie van magnetisme namelijk gebaseerd op de benadering dat verschillende atomaire spins van een magneet (magnetische subroosters) in evenwicht met elkaar zijn. Dit heet de 'adiabatische benadering.' ‘Hier is gewoon nog geen theorie voor. De adiabatische benadering klopt wel, maar niet op de tijdschaal van de wisselwerking tussen de spins.

Lees meer ... Radboud Universiteit Nijmegen

Wetenschappelijke publicatie
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures